Merhamet: Za korisnike obezbijedili lijepe ramazanske sofre uz dostavu iftara

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” svake godine brižljivo priprema ramazanske aktivnosti na području cijele teritorije Bosne i Hercegovine. Humanim i humanitarnim radom nastoje da i socijalno ugrožene porodice, stare i iznemogle osobe, odnosno sve ugrožene kategorije osjete radost iftara i da im koliko je moguće obogate iftarsku trpezu.

Osim zajedničkih iftara koji se, pored redovnih obroka korisnika, pripremaju u 40 narodnih kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine, “Merhamet” za svoje korisnike svake godine obezbijedi i prehrambene pakete koje podijeli na terenu ili u svojim kuhinjama, potom povrće sa svog poljoprivrednog imanja u Zavidovićima, voće, sokove, flaširanu vodu, hurme, slatkiše i ostalo.

Nažalost, zbog okolnosti uslovljenih pandemijom virusa korona, “Merhamet” će i ove, kao i u prethodnoj 2020. godini, svoje tradicionalne aktivnosti na terenu ograničiti kada je riječ o velikim zajedničkim iftarima koje su u normalnim okolnostima organzirali širom zemlje, pogotovo sa povratnicima u manjem bh. entitetu. 

– “Merhamet” je proteklog ramazana organizirao dostavu iftara na kućne adrese starim, izmenoglim i bolesnim osobama, osobama starijim od 65 godina kojima je u to vrijeme bilo mjerama nadležnih institucija ograničeno kretanje. Podsjetit ću, “Merhameta” je tokom prošlogodišnjeg ramazana, u izmijenjenim okolnostima zbog pandemije, pripremio i podijelio oko 20.000 iftara, u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna, vrijednih 27.200 KM.

Socijalno ugroženim porodicama “Merhamet” je podijelio i više od 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa, ukupne vrijednosti od oko 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi, vrijednih oko 70.000 KM – kazao je za Preporod.info Kenan Vrbanjac, direktor MDD “Merhamet”. 

Osim spomenute pomoći, socijalno ugroženim građanima su, dodaje, u navedenom periodu podijeljene brojne količine pilećeg mesa, mesnih prerađevina koje je “Merhamet” dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voće, povrće i drugi artikli.  

Navodi da će slične aktivnosti imati i ove godine.  

Pozvali su sve donatore, institucije, firme, građane u BiH i dijaspori da podrže “Merhametove” ramazanske aktivnosti, kako bi tokom ramazana obradovali što više  bh. građana, postača, koji su u stanju socijalne potrebe. 

Vrbanjac ističe da su prije pojave pandemije “Merhametove” ramazanske aktivnosti, zbog senzibiliteta prema bošnjačkim povratnicima i njihovom položaju, posebno bile fokusirane na manji bh. entitet.  

– Mi smo svake večeri ramazana organizirali zajedničke iftare sa povratnicima u mnogim gradovima u manjem bh. entitetu. Dešavalo se da u toku jedne večeri organiziramo iftare u više povratničkih mjesta, a to nam je omogućavala naša jaka infrastruktura i dobra organizacija naših narodnih kuhinja, ali i adekvatna oprema koju naše kuhinje imaju. Naš cilj je bio da pokažemo bošnjačkim povratnicima da nisu sami, da neko brine o njima i bilo je veliko zadovoljstvo sa njima podijeliti radost iftara, na šta su bili zahvalni “Merhametu”, uz čestu opasku da je “Merhamet” jedini koji ih se sjetio. Nažalost, zbog epidemiološke situacije ove godine nećemo moći organizirati zajedničke iftare. Međutim, to ćemo im nadomjestiti na drugi način. Naše ekipe iz regionalnih odbora i njihovih kuhinja će organizirati dostavu iftara u povratnička mjesta – kazao je Vrbanjac.

Otkrio je da će dijeliti i ramazanske pakete, hurme, ramazanske somune i ostale hedije za povratničke porodice. 

– Upravo za tu namjenu, “Merhamet” Švedske i njegov predsjednik Fehim Halilović su, kao i proteklih 15 godina, organizirali akciju “Iftari”, čiji je cilj prikupljanje sredstava za nabavku prehrambenih paketa koji će, u saradnji sa HO “Merhamet” MDD, odnosno njegovim regionalnim odborima, tokom ramazana biti podijeljeni socijalno ugroženim porodicama u BiH, većinom povratničkim porodicama u manjem bh. entitetu. Prošle godine, podijeljeno je 5.300 takvih prehrambenih paketa porodicama u 70 mjesta u BiH, prije svega u manjem bh. entitetu. Otprilike ćemo i u ovoj godini od “Merhameta” Švedske imati toliki broj paketa – kazao je.

Navodi da takvih primjera još ima, zbog čega je sretan i zadovoljan. 

– “Merhamet” Njemačke je protekle godine, posredstvom donatora u toj zemlji, bh. dijaspore, ali i Nijemaca koji podržavaju rad ove humanitarne organizacije, prikupio znatna sredstva namijenjena socijalno ugroženim građanima BiH.

Od pojave pandemije virusa COVID – 19 do kraja mjeseca ramazana, “Merhamet” Njemačke je matičnoj organizaciji HO “Merhamet” MDD doznačio 57.858 eura za spomenute namjene. 

Od toga je za aktivnosti tokom pandemije korona virusa potrošeno 11.900 eura, a za ramazanske aktivnosti 45.909 eura. Od ukupnog iznosa, 16.815 eura namijenjeno je bilo za pripremu iftara za socijalno ugrožene stare, bolesne i iznemogle osobe širom BiH. Te iftare naši regionalni odbori su pripremali u svojim javnim kuhinjama i dostavljali ih na kućne adrese spomenutih kategorija stanovništva. I ove godine će i oni podržati ramazanske aktivnosti, a u tu akciju bit će uključen i “Merhamet” Norveške – istakao je Vrbanjac.

Dodao je i da će “Merhamet” obezbijediti prehrambene i higijenske pakete, zajedno sa borjnim partnerskim organizacijama. 

– I ove godine ćemo imati bogate ramazanske aktivnosti. Podijelićemo i hurme, ramazanske somune i prehrambene proizvode koje ćemo dobiti od naših donatora. Nažalost, ostaje nam žal što nećemo moći organizirati tradicionalne zajedničke iftare sa našim povratnicima. No, moramo se pridržavati epidemioloških mjera i nadati se da će ova pandemija biti što prije pobijeđena – kaže Vrbanjac.

S ponosom ističe da je MDD “Merhamet”, koje je ove godine obilježilo 108. godišnjicu od osnivanja, najjača humanitarna organizacija u BiH, ali i šire.

– “Merhamet” ima devet regionalnih odbora u našoj zemlji, ali svaki regionalni odbor ima mnoštvo svojih osnovnih odbora. Na taj način, “Merhamet” je “pokrio” cijelu našu zemlju. Kako sam kazao, “Merhamet” ima 40 svojih narodnih kuhinja sa njihovim punktovima u kojima se svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih porodica. Prijemjera radi, samo Narodna kuhinja “Imaret” u Tuzli svakodnevno priprema obroke za svojih 2.400 porodica i to je najveća kuhinja u Bosni i Hercegovini. Tamo smo nedavno otvorili prvu “Merhametovu” pekaru koja proizvodi hljeb za svih 2.400 korisnika u Tuzlanskom kantonu. Namjeravamo otvoriti naše pekare i drugim gradovima u kojima imamo svoije kuhinje. I drugi naši regionalni odbori u svojim narodnim kuhinjama (Sarajevo, Jablanica, Maglaj, Zavidovići, Zenica, Kakanj, Breza, Travnik, Novi Travnik, Donji Vakuf, Jajce, Banja Luka, Bosanska Dubica, Bosanski Novi, Bihać…)   pripremaju veoma kvalitetne i bogate obroke za svoje korisnike. Sada se svi oni pripremaju za ramazanske aktivnosti, za pripremanje iftara svojim korisnicima, starim, bolesnim i iznemoglim osobama – naveo je Vrbanjac. 

Navodi da će i ove, kao i prethodnih godina obezbijediti iftare i za migrante u našoj zemlji. 

– Svake godine pripremamo iftare i za migrantsku populaciju u našoj zemlji. Od samog početka migrantske krize BiH, “Merhamet” je pomagao migrante u Unsko-sanskom kantonu, u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli. Trenutno, u saradnji sa Crvenim križom USK redovno brinemo o migrantima u kampu “Lipa” nadomak Bihaća. Priprema i podjela iftara migrantima zavisit će od epidemiološke situacije u migrantskom kampu, jer najnovije informacije govore da ima priličan broja zaraženih migranata u kampu “Lipa”. Ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, “Merhamet” će pripremati iftare za tu populaciju – kazao je Vrbanjac za naš portal.

(A.N./Preporod.info)