Merkel: Globalne izazove poput epidemije moguće prevladati samo globalnim naporima

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima. 

Merkel je uputila video poruku koja je objavljena na Samitu zemalja G20, kojom trenutno predsjedava Saudijska Arabija. 

– Svaka zemlja u kontekstu epidemije pokušava dati vlastite odgovore i doprinijeti odgovorima na globalnoj sceni. Nesumnjivo je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima – poručila je Merkel. 

Ističući da su pokrenuti globalni programi vakcine ACT Accelerator i COVAX protiv COVID-19, Merkel je poručila da ovaj globalni program služi razvoju i distribuciji lijekova i vakcina, prenosi Anadolija.

– Cilj je raspodijeliti dvije milijarde doza vakcine do kraja 2021. Za ovu inicijativu prikupljeno je oko pet milijardi dolara – rekla je Merkel.

Naglasila je da bi svaka zemlja trebala imati pristup vakcini, koja bi trebala imati pristupačnu cijenu kako bi se kontrolirala epidemija.

– Obećana sredstva za to nisu dovoljna. Stoga vas molim da podržite ovu važnu inicijativu. Ova kratkoročna pomoć je u našem najboljem interesu – navela je Merkel. 

Merkel je poručila kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mora biti ojačana.

– Potrebne su nam pouzdane finansije, bolja saradnja, veća neovisnost. G20 ovdje može pružiti važnu i prijeko potrebnu podršku. Ako stojimo zajedno širom svijeta, možemo kontrolirati i prevladati virus. Zbog toga nam je potrebno više truda – naglasila je.

(Preporod.info)