Mesić za BIR TV: Jedino rješenje koje otvara vrata budućnosti Bosne i Hercegovine jest koncept građanske države

Date:

Razbijena, invalidna Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju. Ali, ako idemo s istim modelom koji vrijedi za sve države Evrope, a to je građanska država, to je druga priča. Dakle, ovo je radikalno rješenje, ali uz međunarodnu pomoć mislim da bi se moglo, mislim da bi se našlo snage u Bosni i Hercegovini i da to bude početak puta Bosne i Hercegovine u evropske integracije – kazao je za BIR TV Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

U razgovoru koji je vodio glavni i odgovorni urednik BIR TV-a Kasim Softić, Mesić je govorio o „Apelu za spas Bosne i Hercegovine“, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućim rješenjima za istu.

Naime, Stjepan Mesić sastavio je i potpisao „Apel za spas Bosne i Hercegovine“, a njegova inicijativa ima punu podršku Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog.

U apelu “Svima kojih se tiče”, koji je upućen na relevantne faktore političkog života u Bosni i Hercegovini, zemljama regije, članicama EU, SAD-a, Rusiji, Kini… Mesić jasno naglašava i upozorava: Jedino rješenje i ono što otvara vrata budućnosti Bosne i Hercegovine jest koncept građanske države.

– Situacija jeste eskalirala i bilo bi bolje da se čim prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se prije uključi u euroatlanske integracije. Dakle, u tom smislu smo i pripremili apel. Već imamo i neke povratne informacije, što nam govori da će apel imati nekog odraza. Ako ništa drugo, natjerat će ljude da misle. Naime, ako jedan model ne funkcionira, ne vrijedi taj isti model dovoditi u pitanje, a ništa ne poduzimati. Smatrao sam da se treba ići u radikalne promjene, viđeno ne funkcioniše, zato sam išao s ovakvom porukom – kazao je Mesić.

Mesić je ocijenio da se Dejtonski mirovni sporazum pretvorio u suprotnost, da se od dokumenta koji je zaustavio rat i stradanje, pretvorio u glavni uzrok krize u Bosni i Hercegovini, te da zaustavlja procese.

Dodao je da je međunarodna zajednica napravila okvir u kome ne može biti dogovora.

– Stvari idu u nedogled. Ljudi se iseljavaju, jer je postalo nepodnošljivo. Stoga, doći će do saznanja, upitat će se: Zašto da robujemo jednom modelu, idemo vidjeti model koji vrijedi u svim državama Evrope i pokušat ćemo s tim modelom, jer on je potvrđen. I onda niko ne može doći i reći: Idemo izabrati Dragana Čovića i svi problemi će biti riješeni. Neće biti riješeni. To je samo uvod u razbijanje Bosne i Hercegovine – kazao je.

Potrebno je prestati robovati modelu tri konstitutivna naroda i dva entiteta, naglasio je Mesić.

– To se mora izmijeniti. Moraju se formirati regije, o broju njih se može razgovarati, koje nisu jednonacionalne. To je već jedan ulaz u građansku državu – istaknuo je.

Kako neko misli da ako počinje razbijanje Bosne i Hercegovine, da će to kasnije pomoći da se homogenizira Bosna i Hercegovina, upitao je Mesić.

– Ako neko misli da sada dobije tri entiteta, tri republike ili kako god se nazove, ko može vjerovati da će se to homogenizirati. Tu se nastavlja razbijanje Bosne i Hercegovine, prvenstveno na štetu građana Bosne i Hercegovine, kao i na štetu susjeda Bosne i Hercegovine i na štetu Evrope. Razbijena, invalidna Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju. Ali, ako idemo s istim modelom koji vrijedi za sve države Evrope, a to je građanska država, to je druga priča. Dakle, ovo je radikalno rješenje, ali uz međunarodnu pomoć mislim da bi se moglo, mislim da bi se našlo snage u Bosni i Hercegovini i da to bude početak puta Bosne i Hercegovine u evropske integracije – istaknuo je.

viber_image_2022-02-25_17-01-03-075.jpg - Mesić za BIR TV: Jedino rješenje koje otvara vrata budućnosti Bosne i Hercegovine jest koncept građanske države

Mesić se osvrnuo i na nastup Dragana Čovića u NSRS, gdje je kazao: „Budite ponosni, čuvajte RS“.

– Njega se mora dekapitirati iz Bosne i Hercegovine, jer podržati nešto što je očistilo Hrvate iz jednog velikog dijela, to je izdaja. Ali, on je idalje u politici, čak ima i istomišljenika. Oni ne znaju šta je rezultat toga. Rezultat politike koja bi napravila tri entiteta je neodrživost i novi rat – naveo je.

Za kraj, Mesić je poslao poruku građanima Bosne i Hercegovine da budu hrabriji u zahtjevu za usvajanje koncepta građanske države.

– Svijet treba pomoći građanima Bosne i Hercegovine da se ne plaše građanske države. Uz model građanske države, svim građanima, bez obzira na nacionalnost i vjeru, može biti samo bolje – poručio je u razgovoru za BIR TV Stjepan Mesić.

Intervju možete pratiti u programu BIR TV-a večeras u 20.00 sati.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related