Mešihat Islamske zajednice u Srbiji: Najoštrija osuda i zabrinutost za sigurnost muslimanskog stanovništva u Republici Srbiji

Date:

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdao je saopćenje kojim „izražava najoštriju osudu i iskazuje svoju zabrinutost za bezbjednost muslimanskog stanovništva na prostoru gradova u Republici Srbiji“, a nakon videosnimka objavljenog na Facebooku u kome na novi genocid nad Bošnjacim pozivaju starješine te bivši i sadašnji pripadnici Granične policije Srbije i pripadnici Policijske uprave Priboj.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Povodom videosnimka objavljenog na Facebooku koji se 2. januara 2022. godine pojavio na društvenim mrežama i medijima, na kojem je prikazana atmosfera sa kafanskog veselja, kojem je pored brojnih gostiju prisustvovao i određeni broj starješina, bivših i sadašnjih pripadnika Granične policije Srbije i pripadnika Policijske uprave Priboj, koji se vesele uz pjesme koje govore o ubijanju Bošnjaka, silovanju muslimanki, veličanju ratnih zločinaca presuđenih za genocid i najteže ratne zločine, u kojima se poziva na ponavljanje genocida nad Bošnjacima, te gradovi u Sandžaku i Srbiji sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, tj. Novi Pazar i Sjenica, upoređuju sa razorenim i uništenim gradovima – Srebrenicom i Vukovarom, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava najoštriju osudu i iskazuje svoju zabrinutost za bezbjednost muslimanskog stanovništva na prostoru pomenutih i svih drugih gradova u Republici Srbiji, zahtijevajući hitnu reakciju nadležnih državnih organa: predsjednika Republike, Vlade i ministra policije, u pravcu procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Republike Srbije osjećali bezbjedno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana.

Neprihvatljivi su skupovi na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisiju nesreću, zločin i genocid nad svojim bližnjim, pripadnikom druge vjere, a dodatni razlog za zabrinutost jeste kada to čine pripadnici policije, uz javno  promoviranje putem društvenih mreža, što se mora hitno zaustaviti.

Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom povijesti, čak i u najtežim trenucima. Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije za posljedicu je uvijek imalo bol i kajanje, te je obaveza svih nas uložiti maksimalne napore da se greške iz prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related