Mešihat IZ u Srbiji: Zahvalnost vjernicima na svijesti i povjerenju

Date:

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji jučer je održao proširenu sjednicu kojoj su prisustvovali glavni imami i predsjednici medžlisa, kao i rukovodioci ustanova Islamske zajednice, na kojoj je usvojen Izvještaj o ramazanskim aktivnostima.

Konstatovano je da su sve ramazanske aktivnosti, uprkos vanrednom stanju usljed pandemije korona virusa, realizirane prema planu i ostvaren izuzetan rezultat, posebno na polju akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, gdje je i pored opstrukcija centraliziranosti akcije, ostvareno uvećanje od više od osam procenata u odnosu na prošlu rekordnu godinu.

Tim povodom, Islamska zajednica je izrazila zahvalnost i priznanje svim vjernicima na svijesti i povjerenju, te imamima i ostalim službenicima Islamske zajednice, koji su doprinijeli uspješnosti ove akcije.

Također, usvojen je Izvještaj Kriznog štaba Islamske zajednice o radu u periodu vanrednog stanja i mjeseca ramazana, te konstatovano da je Islamska zajednica u potpunosti opravdala povjerenje vjernika i ostvarila izuzetne rezultate na polju zaštite i očuvanja zdravlja i života ljudi, gdje su blagovremeno poduzimane potrebne mjere, uključujući i zatvaranje džamija kada je to bilo neophodno.

Poseban akcenat u djelovanju Islamske zajednice u toku vanrednog stanja stavljen je na humanitarni rad i pomoć ugroženim džematima gdje je ukupno u okviru Islamske zajednice, posredstvom Kriznog štaba Mešihata i Centra za humanitarni rad Hajrat, podijeljeno blizu 12.000 humanitarnih paketa ukupne vrijednosti preko 200.000 eura, kao i oko 100 tona brašna, koji su obezbijeđeni uz podršku džematlija sa prostora Sandžaka i dijaspore, uposlenika Islamske zajednice, CHR Hajrat i centralne blagajne Islamske zajednice.

Na sjednici su verifikovana i dva nova uvakufljenja na području Medžlisa IZ-e Novi Pazar ukupne površine 10,5 ari zemljišta.

S obzirom da ističe četvorogodišnji mandat organima Islamske zajednice, na sjednici su raspisani izbori koji će se održati na jesen ove godine.

(mesihat.org)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related