Mešihat IZ u Srbiji: Završena predramazanska savjetovanja

Shodno odluci sa posljednje sjednice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, u periodu od 13. do 16. marta 2023. održana su četiri područna predramazanska savjetovanja za imame Mešihata. 

U ponedjeljak, 13. marta, savjetovanje je upriličeno u Novom Pazaru za imame ovog medžlisa, kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad-ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, glavni imam i predsjednik novopazarskog medžlisa te više od 60 imama.

U utorak, 14. marta, savjetovanje je održano u Sjenici za imame sa prostora Medžlisa Sjenica i Medžlisa Tutin, a prisutnim imamima su se obratili predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, zamjenik predsjednika mutija dr. Plojović, muftija sandžački hfz. Kujević, muftija novosadski hfz. Nedžad-ef. Hasanović, kao i glavni imami i predsjednici spomenutih medžlisa.

U srijedu, 15. marta, predramazansko savjetovanje za imame Limske doline: Priboja, Prijepolja, Brodareva i Nove Varoši upriličeno je u Prijepolju, na kojem su učešće uzeli predsjednik Mešihata muftija Dudić, zamjenik predsjednika, muftija sandžački i novosadski, te glavni imami spomenutih medžlisa.

U četvrtak 16. marta završno predramazansko savjetovanje za imame Muftijstva beogradskog i novosadskog održano je u prostorijama Muftijstva i Medžlisa Novi Sad, a prisutnim imamima su se obratili zamjenik predsjednika Mešihata muftija beogradski dr. Plojović i muftija novosadski hfz. Hasanović.

776DAB71-657C-42FA-B743-A97BD48A8E6B.jpeg - Mešihat IZ u Srbiji: Završena predramazanska savjetovanja

Na savjetovanjima su, nakon izlaganja čelnika Islamske zajednice, imali priliku da se u formi prijedloga i sugestija obrate i prisutni imami, tako da je zaključeno da su ovakvi skupovi na terenu nešto što je veoma korisno i potrebno imamima, te trebaju postati redovna praksa u budućnosti.

Zaključeno je da se u ovaj ramazan ulazi bez posebnih restriktivnih mjera koje su uslijed koronavirusa bile na snazi protekla tri ramazana, što je razlog da se i sve preventivne mjere koje je Islamska zajednica donijela tim povodom stavljaju van funkcije, kao što je skraćivanje teravije na osam rekata, održavanje skupova, iftara itd.

Shodno prijedlogu sa predramazanskoh savjetovanja u Sarajevu i zaključka Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se teravija namaz klanja 20 rekata, Vjersko-prosvjetna služba Mešihata je u Uputsvu za ramazan upućenom medžlisima kao jednu od odluka navela i da će se na prostoru Islamske zajednice u Srbiji klanjati 20 rekata, što je bila vjekovna tradicija ovog podneblja.

Posebno je stavljen akcenat na: humanitarno djelovanje tokom ramazana, rad sa mladima, jačanje institucionalne svijesti i jedinstva među muslimanima, te objašnjavanju nužnosti podrške i jačanja Bejtul-mala Islamske zajednice kroz izdvajanje zekata i sadekatul-fitra u ovaj fond.

Također, istaknuta je potreba promocije i upoznavanja džematlija i šire javnosti sa rezultatima postojanja fonda Bejtul-mal Islamske zajednice na vjerskom, obrazovnom, a posebno humanitarnom polju, jer se iz ovog fonda održava rad sedam vakufskih kuhinja, obezbjeđuju stipendije za učenike, studente i jetime, pomoć za bolesne i ugrožene itd, objavio je mesihat.org.

(Preporod.info)