Mevlud u Herama: Sjećanje na ubijene Bošnjake

Date:

U mjestu Here, nedaleko od Prozora, večeras će nakon jacije-namaza biti proučen tradicionalni šehidski mevlud pred duše ubijenih Bošnjaka, koje su prije 28 godina  24. januara 1994. godine pobili pripadnici Hrvatske vojke, brigade “Rama” i 175. brigade HV-a.

Kako je najavljeno iz Medžlisa Islamske zajednice Prozor, mevlud će proučiti imami, a gost predavač prisutnima će biti izaslanik muftije mostarskog, Šemso-ef. Germić.

U opsežnoj akciji pobijeno je sve što se zateklo u selu te su uništeni stambeni i privredni objekti. Na današnji dan, tog 24. januara ubijeno je čak 36 osoba, uglavnom Bošnjaka. Među 36 ubijenih su bile i dvije žene hrvatske nacionalnosti. Među ubijenim je bilo i djece i staraca, a pojedina su tijela zvjerski masakrirana.

U Herama je 1991. godine živjelo 270 Bošnjaka. Danas je to posve drugačija slika. U selu živi otprilike 35 porodica s vrlo malim brojem djece i omladine i veoma malo sklopljenih novih brakova te uz stalnu tendenciju odseljavanja ionako malobrojnog stanovništva.

Selo je obnovljeno, ali je znatan dio porodica odselio u Prozor, Bugojno, Mostar ili u neku od zemalja izvan granica Bosne i Hercegovine.

S ciljem potpunog progona Bošnjaka sa područja općine Prozor, pripadnici HVO-a su u potpunosti uništila mjesta Lapsunj, Družinovići, Varvara, Kovačevo Polje, Orašac, Donji Višnjani, Gornji Višnjani, Gorica, Škrobućani, Tolovac, Paroš, Parcani, Lizoperci, Tošćanica, Grevići, Klek, Heljdovi, Donje Krančiće, te dijelove Prozora, Borovnice, Paljika, Gračaca, Duga, Gračanice, Gornjih Krančića, Ustirame, Kućana, Luga, Ljubunaca, Donje Vasti, sela Blace u kojima su  živjeli Bošnjaci.

Na desetine civila je ubijeno ili ranjeno, silovano je desetine Bošnjakinja, a imovina spaljena, uništena i opljačkana. U toku 1993. HVO je izvršio skoro potpuno protjerivanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije. Vojno sposobni Bošnjaci su deportovani u logore u Prozoru ili zapadnoj Hercegovini.

Godine 1993., 31. jula pripadnici vojne policije tzv. HVO brigade “Rama” su iz logora u Srednjoškolskom centru u Prozoru izveli 54 Bošnjaka i koristili ih kao živi štit na Crnom Vrhu (Makljen) protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje su povezali u dvije grupe.

Od toga je jedna grupa logoraša uspjela da pobjegne na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, a drugu su pripadnici tzv. HVO-a jednostavno s leđa likvidirali. Ubijena su 24 Bošnjaka. Za ovaj zločin koji su počinili pripadnici tzv. HVO-a, do danas, niko nije odgovarao.

Bošnjaci koji su bili zarobljeni u logorima  HVO-a bili su žrtve tortura u Vatrogasnom domu u Prozoru i Srednjoškolskom centru. Neki su premlaćivani i mučeni do smrti.

U Prozoru je ubijeno 254 Bošnjaka, muškaraca, žena i djece. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related