Mevlud u Oružanim snagama

Prema ovogodišnjem Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda, a.s., je u petak 01. decembra 2017. godine. S tim u vezi, a prema Planu obilježavanja Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije, bit će realizovano niz aktivnosti na lokacijama Oružanih snaga BiH u povodu obilježavanja ovog mubarek mjeseca mevluda.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Mevluda je realizovana danas, u kasarni ”7. muslimanske brigade” u Zenici, a prisustni su bili, navećim dijelom, pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Tom prilikom, pored Vojnog muftije, Hadisa-ef. Pašalića, prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Nusret-ef. Abdibegović istakavši značaj obilježavanja dana rođenja Vjerovjesnika, s.a.w.s. Svečanosti je prisustvovao i gospodin Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u BiH. Valja naglasiti da je jedan od povoda za održavanje svečanosti na ovome mjestu uspješan završetak radova na rekonstrukcij mesdžida u kasarni „7. Muslimanske brigade”, što u pravom smislu predstavlja razlog više za ovu svečanost. 

Prigodan mevludski programe za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su pripremili i realizovali vojni imami u saradnji sa horom „Rejjan”. Posebna pažnja posvećena je učenju Mevluda, tj. stihovanog životopisa Muhammeda, a.s. Cilj ovakvih programa je da se prisutni podsjete na to da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah, dž.š., stvorio, te da ono sa čim je on došao ima nemjerljiv značaj za ljudski rod. Podsjetili smo se da je Poslanikova, a.s., uzoritost, između ostalog, utemeljena i na činjenici da je poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo dostojanstvo. U okviru obilježavanja mjeseca Mevluda, održat će se tematske hutbe i realizovati prigodni mevludski programi u svim mesdžidima u kasarnama OS BiH. U skopu saradnje sa Medžlisom Islamske zajednice u Sarajevu planirana su, također, predavanja uglednih profesora i poznavalaca života i djela Poslanika Muhammed, a.s., u Domu OS BiH.