Mevlud uoči otvorenja Ferhadije: Vjernici već počeli pristizati u Banju Luku na svečanost otvorenja

 

Ovaj program je tradicionalni uvod u svečanost otvorenja džamije.  Osmansko-bosanski mevlud je proučio hor iz Medžlisa Tuzle, a vaz je održao direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović. 

Na kraju programa ašere je proučio Hasan Atli iz Turske ambasade, a dovu  Edhem-ef. Čamdžić, te je proučena hatma dova za dušu šehida ove džamije, Murata Badića, koji je poginuo 2001. godine na postavljanju kamena temeljca. Džamija je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a brojni vjernici su namaz obavili i pratili program u haremu džamije.

Banjalučki hoteli se već tokom večerašnje noći pune posjetiocima iz cijele domovine kao i inozemstva. Zasada su četiri hotela rezervisana za posjetioce. Asifa Subašić iz Ključa je došla noć prije kako bi prisustvovala sutrašnjem otvorenju. Halid Kerić je na mevlud došao iz Tešnja, a Behija Softić čak iz Londona. Ova Banjalučanka će i nakon sutrašnjeg otvorenja ostati cijelu sedmicu u ovom gradu kako bi evocirala uspomene na predratnu Banja Luku koju je napustila kada je počela agresija na domovinu.