Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“

Date:

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Ovim povodom u ponedjeljak 19. oktobra upriličena je press konferencija na kojoj su govorili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

122028044_1756629807828838_6987457207664278182_o.jpg - Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“

O Poslaniku, a.s., i važnosti obilježavanja mjeseca u kojem je rođen na press konferenciji je govorio dr. Sead-ef. Seljubac.

– Na području cijelog Muftiluka tuzlanskog, u medžlisima i ustanovama na ovom području, tokom mjeseca oktobra i novembra biti će organizovani prigodni programi koji će biti organizovani uz poštivanje epidemioloških mjera- naglasio je dr. Sead-ef. Seljubac.

Glavni imam Medžlis IZ-e Tuzla Ahmed-ef. Huskanović osvrnuo se na ovogodišnji program mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama” kazavši da ovogodišnji mjesec mevluda dočekujemo u period iskušenja i izazova za sve nas. 

Ovogodišnja manifestacija započela je konferencijom za medije i aktivnošću na Trgu slobode. Aktivistice Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih su dijelile ruže sa porukama koje su sadržavale ajete i hadise, te slatkiše i balone građanima Tuzle. 

Mevludske aktivnosti na području Medžlisa Tuzla će se ove godine organizirati sa smanjenim brojem učesnika.

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji Kralj Abdullah u srijedu 28. oktobra poslije jacija-namaza.

Planirane su mevludske svečanosti u džematima, kao i one za omladinu i žene, te posjete osjetljivim kategorijama. U sklopu programa predviđene sui aktivnosti za polaznike mektepske nastave. Oni će sa svojim muallimama i muallimima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan.

121963455_1756630454495440_2296753921552878336_o.jpg - Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“

I ove godine bit će raspisan literarni konkurs za mlade, kao i konkurs za stipendiranje za učenike i studente. Program će sadržavati humanitarne, edukativne i druge sadržaje.

U realizaciji aktivnosti bit će, kao i dosada, uključeni svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

(Preporod.info/medzlistuzla.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related