Mevludska svečanost u džematu Putiš: Osamdesetogodišnji hadžija Ibrahim Koluh proučio 502 hatme

Osamdesetogodišnji hadžija Ibrahim Koluh proučio je 502 hatme, a tim  povodom danas je u džematu Putiš, koji je u sastavu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Busovača, nakon ikindija-namaza upriličio mevludsku svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika. 

Ibrahim se s Kur’anom, kako kaže, u prosjeku druži dva sata dnevno pa godišnje prouči između 25 i 30 hatmi. 

– Prosjek da proučim jednu hatmu mi je 12 dana, jer dnevno učim po dva džuza. Kur’an mi je stalno na jeziku. Započeo sam već učiti 503 hatmu. U ovim koje sam završio pet sam ih proučio sa prevodom, ostale na arapskom jeziku. Allah dž.š. me uputio da stalno zadnjih 30 godina učim Kur’an, bez prekida, nešto se u meni prelomilo i hvala Allahu pa je tako i dan danas – kaže Ibrahim za Preporod.info.

Da se s poštovanjem odnosi prema Njegovom kitabu najbolje govori to što napamet zna nekoliko ašereta, cijelu suru Jasin, kao i mnoge druge sure. 

– Hvala Allahu koji me uputio da moj život upotpuni Kur’an. Hatme koje proučim poklanja pred dušu svojim i ženinim roditeljima. Pred njihove duše proučio sam više od 40 hatmi svima pojedinačno, a učim i tekama, dajdžama, amidžama, strinama, braći i sestrama. Preko 120 hatmi poklonio sam onima koji mi nisu ništa u rodu – kaže Koluh.

Priča da je cijeli svoj život, od rođenja bio okružen ljudima koji su živili po islamu i propisima vjere. Od majke i oca je, kaže, naslijedio i tu ljubav prema Kur’anu. 

– Moj otac i majka bili su učevni ljudi. Majka je bila bula preko 30 godina, a otac je isto toliko godina predvodio teravih-namaz za vrijeme ramazana, iako je radio u rudniku u Zenici kao građevinar. Zahvalan sam Allahu dž.š. pa i moja djeca slijede ovaj put – kazao je Koluh. 

Zahvalan je Allahu dž.š. što ga i u ovim godinama zdravlje dobro služi, a kazuje nam i da Kur’an u 80. godini uči bez naočala.  

– Sa 48 godina nosio sam naočale za čitanje sitnijih slova, nisam dobro video na blizinu. Božijom odredbom 2012. godine izgubio sam te naočale na Ajvatovici. Od tada mi više naočale nisu trebale da učim Kur’an – kaže. 

S obzirom da ga zdravlje dobro služi svakodnevno se bavi poljoprivrednim poslovima, obrađuje plasenike paradajza, paprika, a uz to i kalemi voćke.  

– Penziju sam zaradio kao nastavnik u Zenici. Ja nikad ne mirujem. Već 47 godina proizvodim paradajz, pariku, a 24 godine bavim se kalemarstvo, a 80 mi je godina. Primjer sam da se može živit od svog rada. Rad, upornost disciplina životna u svemu su formula dobrog I uspiješnog života, uz ibadet – kaže Koluh- 

Učenje Kur’ana svojstvo je vjernika koji slijede i pomažu poslanike šireći Allahovu, dž.š., objavu. 

Stoga je Vjerovjesnik a.s. učače Kur’ana i one koji podučavaju Kur’anu naznačio kao najbolji dio njegovog ummeta.

(A.N./Preporod.info)