Mezarje ili konceptualna umjetnost? | Preporod.info

Date:

Svjedoci smo da se u mezarjima bh. muslimana nalaze nadgrobni spomenici koji svojim izgledom odstupaju od tradicionalnog izgleda nišana ili bašluka.

Riječ je o nadgrobnim spomenicima različitih nepravilnih geometrijskih oblika, s ugraviranim fotografijama umrlih, ali i drugim slikama. Novi nadgrobni spomenici u muslimanskim mezarju ukazuju na činjenicu da se ovaj trend nastavio i nakon raspada bivše države kada je bio mnogo rašireniji. Naravno, mnogi smatraju uvredom zvati ove nadgrobne spomenike bilo kojim drugim imenom osim nišanom ili bašlukom, zbog konotacija s drugim konfesijama, ali ujedno ne smatraju problemom što se izgradnjom imitiraju nadgrobni spomenici naroda drugih konfesija.

 Nije jednostavno prekinuti s nekim običajima, ali ono što svaki medžlis može jeste odrediti ogromne iznose za postavljanje dodatnih elemenata na mezar i to na način da mjerna jedinica bude centimetar, jer svaka proizvoljna gradnja vodi ka tome da mezarja postanu konglomerat (ne)ukusa i eksperimenata.

Mezarja muslimana nikada nisu ostavljala dojam ili stvarala kod ljudi strah od smrti, već su se doživljavala kao drugi dom komšija i rodbine te sastavni dio, u arhitektonskom smislu, mahala i sela.

 Profesor Enes Karić je o odnosu prema izgradnji u mezarju posvetio jedan članak u kojem je napisao: “Islamsko mezarje je uvijek pružalo inspiraciju za čistotom i skromnošću. Bilo je i ostalo pokazatelj realnog odnosa spram smrti kao prirodne nadatosti čovjeku. Humke su uvijek u jedno lijepom skladu, omeđene kamenom kod nogu i kod glave, a iz daljine mezarja muslimana izgledala su kao lijepi đerdani…“

 U Preporodu 2007. godine objavljene su fetve s potpisom fetva-i emina Enesa Ljevakovića koje tretiraju i pitanje izgleda mezarja. Jedno od pitanja koje ostaje jeste da li se pridržavamo ovih uputa.

 Šta je muslimanu dozvoljeno da stavi kao obilježje nad kaburom svojih merhuma?

Odgovor: Muslimanu je dozvoljeno da stavi uobičajene nišane nad kabur svog merhuma na kojem mogu da budu ispisani gore navedeni podaci.

 Da li je dozvoljeno ograđivanje kabura fundamentom?

Odgovor: Nije dozvoljeno, osim navedenoga, podizati betonsku ili neku drugu ogradu oko kabura. Ako postoji opravdan razlog, kao što je npr. Postojanje klizišta ili mogućnost odrona zemljišta i slično, nadležni organ IZ (Medžlis) može donijeti drugačiju odluku iz razloga opravdane potrebe ili nužde.

 Da li je muslimanu dozvoljeno da gradi grobnice radi kasnijeg polaganja tijela u njih?

Odgovor: Nije dozvoljeno unaprijed graditi grobnicu u koju će biti pokopana osoba kada umre. Bez dozvole Medžlisa, odnosno džematskog odbora, niko ne može kopati kabur u vakufskom mezarju, a oni neće dati dozvolu bez ispunjenja uvijeta za dženazu i ukop umrlog shodno šerijatskim propisima.

 Da li je dozvoljeno donošenje plastičnog i prirodnog cvijeća na kabure?

Odgovor: Nije u duhu naše tradicije donošenje cvijeća na kabur, ali nema izričite zabrane, pa se to može tolerisati, posebno ako je u pitanju prirodno cvijeće. Međutim, mnogo bi bilo korisnije i za umrlog i za živog koji to čini da umjesto trošenja novca na cvijeće, za koje nema nikakvog sevapa, ta sredstva usmjeri za uređenje mezarja ili u fond za mektebsku nastavu, stipendiranje siromašnih učenika i studenata i slično. Takve fondove treba formirati pri Medžlisima i podsticati muslimane da ih pomognu svojim donacijama za duše umrlih i zarad vlastitog sevapa.

 Da li je dozvoljeno postavljanje slika merhuma na nišane?

Odgovor: Nije dozvoljeno postavljanje slike umrlih na nišane. To je potpuno strano duhu i tradiciji naše vjere. Muslimanima savjetujemo da to ne čine. 

Šta se može reći o postavljanju bisti nad kaburom muslimana?

Odgovor: Postavljanje bisti nad kaburom muslimana najteži je od navedenih oblika odstupanja od muslimanske tradicije i običaja vezanih za uređenje mezarja, te se ne može ni u kojem slučaju dozvoliti.

 E.S.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related