MFS-EMMAUS i turski IHH obradovali na desetine jetimskih porodica širom BiH

Povodom obilježavanja jetimskih dana, krajem prošle i početkom ove sedmice, predstavnici MFS-EMMAUS-a su zajedno s donatorima iz Turkiye posjetili veliki broj jetimskih porodica i obradovali ih vrijednim poklonima.

– Početne aktivnosti u vezi jetimskih dana svakako su bile u duhu druženja s djecom jetimima o čemu smo i pisali na našoj stranici. Organizovanje zabavnih i edukativnih sadržaja u sklopu našeg Internatskog smještaja u Potočarima uspjeli smo na jedno mjesto okupiti preko devedesetero djece iz cijele BiH koja su ujedno i dio našeg projekta stipendiranja jetima. Kroz puno igre, zabave i poklona za djecu izmamili smo osmijeh na njihova lica i zadržali ga sve do njihovog povratka kućama, a ne sumnjamo da je to kod djece ostavilo jako lijepe uspomene koje će prepričavati svojim porodicama – navodi se u saopćenju organizacije MFS-EMMAUS koje prenosi Agencija Anadolija (AA).

Timu uposlenika MFS-EMMAUS-a kroz cijelu podjelu priključila se delegacija uposlenika i volontera humanitarne organizacije IHH iz Turkiye, koja je na taj način željela da direktno učestvuje u darivanju svih porodica i da se pobliže upozna u kakvom materijalnom stanju one zaista funkcionišu.

– Organizovali smo podjele preko 180 prehrambenih paketa širom Bosne i Hercegovine, za tri porodice su kupljeni električni šporeti, za četiri porodice veš mašine i za jednu frižider, a sve na osnovu ukazane potrebe. Jako puno jetimskih porodica se bavi stočarstvom i poljoprivredom i za većinu njih je to jedini izvor prihoda pa se stoga nastojalo da kao jedan vid donacije potpomogne njihova domaća proizvodnja od koje će imati značajniju finansijku dobit u narednom periodu. Tako smo zahvaljujući sredstvima koja su obezbijedili iz organizacije IHH, kupili tri plastenika za tri porodice, za dvije porodice je obezbijeđeno po 50 tovnih pilića kao i hrana za tov istih, a za jednu porodicu koja nastoji da se bavi stočarstvom, kupljene su tri ovce kao start u njihovoj zamisli za dalji uzgoj stoke. Za jednu porodicu je kupljen i šporet na čvrsto gorivo – navodi se u saopćenju.

IZ MFS-EMMAUS-a su naglasili da većina samohranih majki koje su ostale prerano bez svojih muževa nije imala zaposlenje, što je još jedna otežavajuća okolnost, obzirom da su maloljetna djeca već pohađala školu ili tek treba da sjednu u školske klupe.

– Njima je potrebno obezbijediti školski pribor, sveske i adekvatnu sezonsku odjeću kako se ne bi izdvajali od druge djece. Ove hrabre žene su nastavile da budu jaka moralna i finansijska podrška svojoj djeci iako je i njima samim trebala ista podrška, ali dječije oči to nisu mogle primjetiti i zato su one heroji koje treba podržavati. A djeca su samo djeca i kao takva ne trebaju prerano da odrastu, zbog toga ćemo uvijek biti njihova podrška – navodi se u saopćenju.

(Preporod.info)