MFS-EMMAUS već šestu godinu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso

Date:

MFS-EMMAUS već šestu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu.

– Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili nama kao Udruženju sa ciljem pružanja pomoći u ostvarivanju osnovnog obrazovanja djece u Africi, MFS-EMMAUS je za školsku 2019/2020. godinu prikupio sredstva za finansiranje 2050 učenika u selima Goghin, Gasma, Tangseghin, Guesna i Napalgue u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso, što je ukupno 6717 stipendirane djece od 2014.godine. Pored obezbijeđenih stipendija za Burkinu Faso do sada smo poslali i četiri kontejnera humanitarne pomoći – navodi se u saopćenju organizacije MFS-EMMAUS.

Stipendija za jedno dijete iznosi 30 konvertibilnih maraka ili 15 eura za jednu školsku godinu.

– Iznos zaista nije veliki i svjedoci smo dosadašnjeg pozitivnog odziva građana BiH kada je riječ o akcijama za stipendiranje ove djece. Mi vjerujemo da će i naredne školske godine veliki broj njih imati mogućnost da nastavi školovanje zahvaljujući upravo vama – dodaje se.

Burkina Faso ima šestu najveću stopu fertiliteta na svijetu, 5,93 djece na jednu ženu. Prema izvještaju State Departmenta iz 2009. ropstvo je i dalje zastupljeno u Burkini Faso, a meta su često djeca.

– Iako loša finansijska situacija afričkih škola prividno ne inicira napredak u obrazovanju ove populacije, one uistinu prave prekretnicu na dosadašnji jako slab odziv mališana za školovanje, sa velikom željom za učenjem i obrazovanjem. Da li zbog neimaštine ili konzervativnog odgoja proteklih generacija, školstvo je svake nove godine sve siromašnije po broju đaka. Testirajmo svoju humanost i stvorimo ponovno osjećaj da smo nekome pomogli da završi školovanje sa skromnim izdvajanjem sredstava. Svi oni koji uplate stipendije dobit će povratno pismo zahvale i fotografiju od djeteta kojeg stipendira  – naveli su iz MFS-EMMAUS-a.

Važno je napomenuti da pored godišnje stipendije, dijete ostvaruje pravo i na školsku užinu tokom trajanja nastave i sve to za 30 KM.

Broj računa za donaciju: Svrha uplate: Stipendija za Burkinu Faso, Uni Credit Banka, 3389002209384239, IBAN: BA39 3383002250449586, SWIFT CODE: UNCRBA 22

Novac se može  uplatiti putem PayPal-a direktno na adresu: donate@mfs-emmaus.ba ili paypal@mfs-emmaus.ba

– Poticanjem školovanja djece mijenjamo njihov život na bolje, pružamo im instrumente za borbu sa siromaštvom i povjerenje u plemenite ljude. Dragi naši, mi i dalje nastavljamo sa ovim projektom tako da svi oni koji žele i dalje mogu učestvovati u stipendiranju djece. Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefon Udruženja 035 726 690 – kazali su iz MFS-EMMAUS-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related