Michael Jordan će donirati 100 miliona dolara za borbu protiv rasizma

Date:

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan obećao je donirati 100 miliona dolara organizaciama koje se bore za rasnu ravnopravnost i socijalnu pravdu, a u saopštenju za javnost je izjavio da će on i njegova firma Jordan Brand distribuirati novac kroz razdoblje od deset godina. 

“Moramo udružiti snage sa zajednicom, vladom i građanskim vođama kako bismo zajedno dugoročno djelovali. Ostalo nam je još mnogo posla kako bismo doista utjecali na crnu zajednicu. Prihvaćamo našu odgovornost”, izjavio je predsjednik Jordan Branda Craig Williams.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kad se širom Sjedinjenih Američkih Država i u drugim dijelovima svijeta održavaju protesti, koji su uslijedili nakon ubojstva Afroamerikanca Georga Floyda, koji je 25. maja smrtno stradao tokom privođenja, a smrt je nastupila kao posljedica brutalnog policijskog postupanja.

Micheal Jordan je prije dva dana objavio saopštenje u kojem je izjavio da je “duboko potresen, tužan i jednostavno ljut”.

“Vidim i osjećam svačiju bol, bijes i frustraciju. Uz one sam koji prokazuju ukorjenjeni rasizam i nasilje nad obojenim ljudima u ovoj zemlji. Dosta nam je toga”, poručio je Jordan, prenosi Hina.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related