Migrantima po 2.000 eura za dobrovoljni povratak kući

Date:

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske unije (EU) Ylva Johansson saopćila je kako će, u cilju olakšavanja teretanja u vezi s izbjegličkom krizom na otocima u Egejskom moru i u Grčkoj provesti privremeni mehanizam koji će obuhvatiti 5.000 ljudi.

Johansson se u Atini sastala s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarakisem, a razgovarali su o izbjegličkoj krizi na otocima u Egejskom moru. 

Razgovarano je o formiranju privremenog mehanizma u trajanju od mjesec dana, a koji će obuhvatiti 5.000 ljudi u cilju dobrovoljnog povratka izbjeglica u matične zemlje. Naime, Johansson je iznijela detalje plana kojeg će finanisirati Evropska komisija. 

Dodala je kako će izbjeglicama koji su u Grčku došli prije 1. januara 2020., ukoliko sami izraze želju da se vrate u matične zemlje, biti dato po 2.000 eura. 

Povratak bi bio organiziran u saradnji s FRONTEX-om i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). 

Johansson se osvrnula i na pitanje smještaja djece bez pratnje u evropske zemlje. U tim okvirima, pojasnila je Johansson, na početku će sedam zemalja, koje nije imenovala, primiti 1.600 djece.

Mitarakis je na pitanje novinara o nasilju koje grčka policija primjenjuje nad izbjeglicama koje su u zemlju ušle nakon 1. marta, rekao da je jasno kako se suočavaju s vanrednim stanjem od nacionalnog značaja i da moraju štititi svoje granice.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related