Mijanmar: Novinarka zbog ramazanskog posta stavljena u zatvorsku samicu

Date:

Novinarka portala “Myanmar Now“ Kay Zon Nway uhapšena je u februaru dok je izvještavala sa antipučističkih protesta u Mijanmaru, a vojna hunta ju je zbog ramazanskog posta zatvorila u samicu.

Advokat odbrane Nilar Khine saopštila je da joj je štićenica tokom jučerašnjeg ročišta kazala da od 28. aprila boravi u samici.

Ona je kazala da novinarka Nway upražnjava ramazanski post, što su vlasti zabunom shvatile kao da se radi o protestu glađu te su je zato premjestile u samicu.

– Nway tokom boravka u zatvoru nije izrazila nikakav protest. Samo upražnjava ramazanski post. Bez razloga se nalazi u samici – kazala je Khine i dodala da je vojnom sudu poslala zahtjev za puštanje njene štićenice iz samice.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori u novembru prošle godine bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi, , javlja Anadolu Agency (AA).

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U intervencijama vojske život je izgubilo više od 770 demonstranata, a nekoliko hiljada ih je uhapšeno. Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), tokom antipučističkih protesta u Mijanmaru je uhapšeno i najmanje 48 novinara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudile vojni udar u Mijanmaru.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related