Ministar Edin Ramić se susreo sa muftijom Fazlovićem: Islamska zajednica je naš važan partner za održivi povratak!


„Važno je da Islamska zajednica prepoznaje naše projekte i aktivnosti, jer je ona u povratničkim zajednicama ključni partner Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Muftijstvo tuzlansko pokriva područje istočne Bosne, Bijeljinu i Posavinu.

 

Razgovarali smo o programima stambenog zbrinjavanja povratnika, stipendiranja i podrške poduzetništvu, te o realiziranim razvojnim projektima na ovom području. Muftija Fazlović je ocijenio pozitivnim naš rad, i meni je lično važno da imamo puno povjerenje Islamske zajednice,“ kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić je predstavio ulaganja u vjersku infrastrukturu na području Muftijstva tuzlanskog, a najavljena je saradnja na novim projektima te osiguranje potpore Islamske zajednice u pronalaženju donatora i investitora u povratničke zajednice.

„Godine pred nama su ključne za povratak. Imamo novu generaciju povratnika, njima treba obrazovanje, posao i šansa da razviju vlastiti biznis. Islamska zajednica je naš partner u posvećenosti povratku mladih.

 

Bez osiguranja obrazovanja bez diskriminacije, bez zaštite slobode vjere i bez prilike da grade svoju budućnost u selima i gradovima iz kojih su prognani, suočit ćemo se sa nestankom u miru – u onim mjestima gdje smo preživjeli genocid i etničko čišćenje u ratu.

 

Važno je da razumijemo ozbiljnost misije koja je pred nama, zbog toga moramo sačuvati jedinstvo, isporučiti rezultate svog rada i vratiti povjerenje povratnika u institucije“, zaključio je ministar Ramić.

(Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica)