Ministar Osmanović u Goraždu: Napraviti razliku između heroja i zločinaca

Cvijeće je najprije položeno na Centralnom spomen-obilježju, gdje je odata počast šehidima i poginulim braniocima, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995. godine.  

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Goraždu odao počast, te prisustvovao svečanoj akademiji povodom ovog historijski bitnog datuma.  

– Ovih dana, nažalost, svjedočimo svojevrsnom revizionizmu historije, kroz orkestrirani napad na grad heroja, u kojem se agresor pokušava da izjednači sa žrtvom. Napadaju naše heroje, podižu optužnice protiv ljudi koji su branili goli život i svoja ognjišta, dok istovremeno porodice ubijenih u ovom gradu još čekaju pravdu. Napominjem da za zločine u Goraždu, zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija, još niko nije procesuiran, što je još jedan udarac pravosuđa na Bošnjake. Više nego ikada, potrebno nam je jedinstvo, i herojski podvizi, kao i prije 31 godinu, kada je oslobođen jedini preostali grad na Drini, što je bila najveća slobodna teritorija u to vrijeme u Bosni i Hercegovini. Želim da vjerujem da su patnje i progoni našeg naroda završeni, i da će se konačno znati napraviti razlika između heroja koje mi poznajemo, i presuđenih ratnih zločinaca, koje pamti druga strana – poručio je ministar Osmanović. 

Pored ministra Osmanovića, Goražde je, među ostalim, danas posjetio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, te mnogobrojne zvanice iz političkog i vjerskog života BiH.