Ministarstvo civilnih poslova BiH: Učiniti sve da Džumhur dobije status vrhunskog sportiste

Nerfid Džumhur, otac najuspješnijeg bh. tenisera Damira Džumhura danas je razgovarao sa Ankicom Gudeljević, ministricom civilnih poslova BiH o temama koje se odnose na status njegovog sina u BiH, tretmanu institucija države u pogledu njegovog proglašavanja vrhunskim sportistom, podršci države za učešće na turnirima i o drugim bitnim temama koje se odnose na rad ovog sportiste.

Nažalost, 2017. godine Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je “zahtjev neuredan“. Imajući u vidu ovu činjenicu ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportisti koji godišnje 30 sedmica igra mečeve prezentujući tako tokom cijele godine Bosnu i Hercegovinu kao njen najbolji promotor. Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva.

Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine Bosni i Hercegovini donio prvu medalju, bronzanu, sa Olimpijskih igara mladih u Singapuru te da je u tomu razdoblju bio treći teniser svijeta u juniorskoj konkurenciji.

Ministrica Gudeljević je naglasila da će preduzeti sve što je u ingerenciji Ministarstva civilnih poslova BiH kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

Istakla je da je sport veoma značajan za jednu državu, da su sportisti njeni najbolji promotori, a sportisti koji osvajaju medalje moraju biti prioritet i imati zasluženo mjesto u društvu, zaključili su iz ministarstva.

(Anadolija)