Ministarstvo kulture i sporta KS pokrovitelj projekcije filma “Quo Vadis, Aida?”

Date:

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić održali su danas sastanak s predstavnicima producentske kuće “Deblokada” Damirom Ibrahimovićem i Narcisom Cvitanović.

Produkcija “Deblokada” i Memorijalni centar Srebrenica će 10. oktobra u Potočarima upriličiti bh. premijeru filma “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić.

Nakon premijere u Srebrenici, planirano je prikazivanje filma u Sarajevu, u dvorani Zetra.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, razgovarano je o načinu organizacije prikazivanja filma, kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere i pravila vezana za javne događaje takvog tipa.

Kako je istaknuto, u Potočarima će biti upriličene dvije projekcije – prva za mlade ljude iz Srebrenice, BiH i regije, a potom i zvanična premijera koja će okupiti prijatelje filma i partnere Memorijalnog centra.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji govori o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovački je kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu “Oscar” Američke akademije.

– Ministarstvo kulture i sporta KS će u okviru svojih mogućnosti biti partner projektu. Već smo ranije finansirali odlazak delegacije na filmski festival u Veneciju. Iskreno se nadamo da će ovaj film osvojiti prestižnu nagradu za koju se kandidirao, jer sve ono što je do sada viđeno ukazuje da ima potpunog osnova za to – rekao je Alikadić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related