Ministri EU-a sa Pompeom o izraelskoj aneksiji dijelova Zapadne obale

Date:

Ministri vanjskih poslova Evropske unije održali su video razgovore sa svojim američkim kolegom Mikeom Pompeom u ponedjeljak jer je došlo do nesuglasica o načinu postupanja sa Izraelom, Kinom i međunarodnim organizacijama.

Ovaj sastanak je održan tokom sedmice koja će biti obilježena visokodiplomatskim sastancima s obzirom da će virtuelni sastanak ministara odbrane NATO-a započeti u srijedu. Međutim, taj događaj je zasjenjen kontroverznim planovima Washingtona da smanji svoje prisustvo u Njemačkoj.

Pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa kojeg je nazvao “America First” (“Amerika na prvom mjestu”) uzrokovao je pogoršanje odnosa s Evropom posljednjih godina, ali zvaničnici EU-a odlučni su nastaviti pregovore s Washingtonom, čak i ako ne dođe do velikog napretka, prenosi AFP.

Bliskoistočni mirovni proces bit će jedna od glavnih tema sastanak dok Bruxelles pokušava ubijediti Izrael da odustane od planova da anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

Nova izraelska vlada, na čijem je čelu ponovo Benjamin Netanyahu, dala je naznake da namjerava anektirati naselja na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan, kao što je Trump i predložio, a inicijalni koraci trebaju početi 1. jula.

Visoki zvaničnik EU rekao je da će razgovori s Pompeom u ponedjeljak označiti početak trosedmičnih sastanaka koji će biti posvećeni iznošenju argumenata svih strana, ali je cilj da se zaustavi pokušaj aneksije.

Ministri EU-a uputit će Pompeu svoje primjedbe na aneksiju, za koju kažu da krši međunarodno pravo.

– Pokušavamo uvjeriti sve strane da aneksija nije dobra ideja i da će stvoriti nestabilnost, a izraelska vlada bi trebala to preispitati – rekao je zvaničnik.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related