Ministri G7 odlučno odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

Date:

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 odlučno su odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Ministri G7 sastali su se jučer u Londonu gdje su, između ostalog, potvrdili zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost, prenosi Fena.

U zajadničkoj izjavi su istakli da neopravdana špekulacija o promjenama granica po etničkim linijama nije rješenje za izazove s kojima se suočava zapadni Balkan. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno su odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi Evropska služba za vanjske poslove.

– Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom s ciljem promicanja demokratizacije zemlje- rekli su izjavi ministri vanjskih poslova zemalja članica G7.

Također su pozdravili kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related