Ministrica Hota-Muminović zahvalila na podršci, poručila da su neznanje i kukavičluk temelj svih predrasuda

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović večeras je na svom Facebook profuilu zahvalila svima koji se je podržalli nakon što je za nju Stjepan Kljuić, ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) gostujući na Face TV na vrlo pogrdan način kazao da je “zabrađena”, aludirajući na njen hidžab, mahramu koju nosi. 

– Hvala građankama i građanima, udruženjima i grupama koji su pokazali da su budni i bdiju nad slobodom. Većina ljudi koji su reagovali ne poznaju me lično, brane princip. Hvala puno kolegama i prijateljima na njihovim riječima podrške. Ipak, bila mi je posebna privilegija dobiti poruke od mojih učitelja i učenika. Hvala svima – napisala je ministrica Hota-Muminović.

Istakla je kako nju ne brine Stjepan Kljuić.

– Nastojat ću zapamtiti njegovu ulogu u periodu kada je Bosna i Hercegovina obnavljala svoju državnost, a njeni građani se izjašnjavali za slobodnu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svih njenih naroda i građana. Žao mi je što živi pod teretom predrasuda. To je teška pozicija. Ako mu mogu olakšati tu poziciju, tu sam, da uz šećerli kafu, sarajevski porazgovaramo. Mojim je roditeljima uvijek bio drag, kao gospodin sa lulom i šeširom. Prenosim mu njihove pozdrave, kažu da i dalje vjeruju da Sarajevo pripada svima koji ga vole.

– Više me brine što se u našem javnom prostoru pojavljuju iskre na koje se često ne obaziremo, ali koje prije ili kasnije izazovu požar. Zabrinuta sam ko predstavlja naše radnike u obrazovanju – poručila je ministrica.

Istakla je kako se mora otvoreno govoriti o nasilju i govoru mržnje u javnom prostoru, te podsjetila da je predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja već pokazao kako izgleda remećenje javnog reda i mira i vrijeđanje na osnovu vjerskog identiteta, o čemu postoji prijava u policiji.

– Evo, o tome možemo razgovarati u narednom periodu, sa primjerima – kazala je ministrica.

Naglasila je da nas djeca gledaju i uče po modelu.

– Mi smo nasilno društvo i bit ćemo nasilno sve dok ne počnemo ukazivati na nasilje, distancirati se od nasilnika, podsticati nasilnike da potraže pomoć ili da se sklone, kako ne bi izgubili kontrolu nad svojim ponašanjem. Podučavala sam učenike raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti, pa i internacionalne učenike. Učila sam ih da se ne plaše nikoga i ničega, posebno ne različitosti. Temelj svih predrasuda su neznanje i kukavičluk. Naša je trajna obaveza raditi na ozdravljenju misli i međusobnih odnosa – navela je ministrica Hota-Muminović.

Ovom prilikom posebno je podržala vojnikinju Oružanih snaga BiH Emelu Mujanović-Kapidžija, koja već punih deset godina vodi borbu za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu vjeroispovijesti.

– Emela je već dugo simbol borbe protiv diskriminacije. Skrećem pažnju da u Bosni i Hercegovini u propisima postoje upravo odredbe koje su diskriminirajuće u pogledu vjeroispovijesti, npr. u sudstvu i tužilaštvu. Nije li vrijeme da se revidiraju? Dajem ovu pažnju svim ženama koje su nailazile na prepreke ili nailaze, a koje ne mogu ili ne smiju dići svoj glas protiv nasilja i diskriminacije – poručila je ministrica Hota-Muminović.

(Preporod.info)