Ministrica Turković: Propustili smo šansu da ublažimo posljedice pandemije na turistički sektor

Date:

Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija, nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine, izjavila je ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, reagirajući na ponovno odbijanje ministara iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da podrže odluku o suspenziji viznog režima za građane Saudijske Arabije.

– Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine. Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin. Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama – napisala je ministrica Turković.

Dodala je kako su bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle od ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše, kojem, kako je podsjetila, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste problem pomoći građanima ove zemlje.

– Javnost mora znati da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može. Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH – kazala je ministrica Turković.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related