Misala Pramenković: BNV je potrebno dodatno snažiti

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković ocijenila je rad ustanove, na čijem je čelu osam mjeseci, kao veoma dinamičan sa realizovanim velikim brojem aktivnosti i projekata, javlja Anadolija.

Pramenković je rekla da su brojni izazovi pred BNV, da će se na njima marljivo raditi, a suštinski su oni koji se odnose na status i položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.

– BNV su posjetile brojne domaće i međunarodne delegacije, također, rukovodstvo BNV posjetilo je brojne institucije, organizacije, kako u zemlji, tako i izvan nje. Različitim vrstama aktivnosti smo obilježili brojne važne datume za Bošnjake. Kroz saradnju sa drugim nacionalnim savjetima u Republici Srbiji, delegirali smo ono što je važno za Bošnjake, ali i za ostale manjinske narode. Sa druge strane, sa bošnjačkim većima iz regiona smo tretirali i razmatrali aktuelna pitanja koja se tiču ukupnog bošnjačkog korpusa – izjavila je Pramenković.

Dodala je da su brojni izazovi sa kojima se BNV susreće, te kako su to zapravo izazovi koji se tiču položaja i statusa Bošnjaka u Republici Srbiji.

– BNV je potrebno dodatno snažiti i jačati njegove kapacitete kroz zakonsku regulativu, sa jedne strane, ali i kroz podršku institucija i pojedinaca iz reda bošnjačkog naroda, a posebno Bošnjaka dijaspore – navela je Pramenković.

Neke od važnih aktivnosti na kojima je BNV radilo posljednjih dana su promocija konkursa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i pripreme programa i projekata koji se tiču nove školske godine i nastave na bosanskom jeziku.

– MUP je raspisao konkurs za prijem novih policajaca i mi smo sa pozicije BNV zainteresovani da se na konkurs prijavi što veći broj Bošnjaka. Novina je da je MUP prilikom raspisivanja pozvao pripadnike manjinskih naroda i zajednica da se prijave u što većem broju. Poziv je također uputilo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Smatramo da je ovo važan iskorak u odnosu na prethodni period i nadamo se da će se ovakvim i sličnim nastojanjima početi rješavati pitanje nesrazmjerne zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima i institucijama, posebno u policiji, u svim sandžačkim gradovima, u odnosu na broj Bošnjaka koji u njima žive. Želim posebno istaći da smo sa Policijskom upravom u Novom Pazaru imali dobru saradnju. BNV je posjetio načelnik policije u Novom Pazaru sa saradnicima, imali smo zajedničke aktivnosti u pogledu promovisanja konkursa i poziva kandidatima da se prijave. Ono što nas sada posebno zanima i što ćemo pažljivo pratiti jesu rezultati konkursa gdje se nadamo da će sve preduzete aktivnosti dati rezultate – kazala je Pramenković.

Pramenković je za Anadoliju kazala kako je nastava na bosanskom jeziku jedan od najznačajnijih projekata BNV na kom se konstantno mora raditi.

– Moramo uložiti napore i raditi u pogledu praćenja samog procesa nastave, unaprjeđenja i valorizacije onoga što je urađeno. Aktuelni saziv BNV je imao niz aktivnosti na ovom polju. Na početku mandata smo imali dvije veoma značajne donacije lektira osnovnim i srednjim školama, organizovali smo radni sastanak u BNV sa direktorima osnovnih i srednjih škola. U periodu upisa prvačića imali smo posjete školama od strane rukovodstva BNV kao i Odbora za obrazovanje. Organizovali smo nekoliko seminara i stručnih predavanja za nastavnike. Ono sto je važno istaći jeste činjenica da su organi BNV konstituisani u toku drugog polugodišta u školama i da se nismo punim kapacitetom mogli posvetiti upisnoj kampanji. Očekujem da ćemo predstojeću školsku godinu iskoristiti i da će BNV svim raspoloživim resursima, dati doprinos na polju obrazovanja na bosanskom jeziku, kroz saradnju sa obrazovnim institucijama, nastavnicima, učenicima i roditeljima – zaključila je Pramenković.

(Preporod.info)