Misija i zahtjevi vremena” u organizaciji struktura Islamske zajednice

Radni sastanak su organizovali Uprava za vjerske poslove, Ured za društvenu brigu i Ured za zekat, a učesnici su bili direktor Uprave za vjerske poslove, rukovodioci Ureda za društvenu brigu i Ureda za zekat, šefovi odjela Uprave, muftije, glavni imami iz BiH.

Džemat je okosnica rada Islamske zajednice, rekao je za radio BIR Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove. Najavio je da će u 2017. godini posebnu pažnju posvetiti džematima, ljudima u povratničkim mjestima, ukupnoj brizi unutar džematskog kruga, “želeći pokazati da je vjera radost, da je vjera nada, da je vjera sugurnost.”

Prisutnim se na početku rada obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Govorio je o misiji Islamske zajednice te istakao da su suština vjere i njene etičke vrijednosti ono na šta je se neophodno usredsrediti, u vremenu i prilikama koje iziskuju novu agilnost, stalnu budnost i ogromne napore prilagođavanja ustaljenih načina odnosa prema temeljnim vrijednostima i vjerovanjima. Ukazao je na potrebu analitičkog upoznavanja muslimanske porodice, s aspekta duhovnog, intelektualnog i socijalnog statusa u kome se nalazi. Takođe je iostako potrebu sačinjavanja kriterija po kojima bi se vršilo objektivno vrednovanje svačije misije u Zajednici.

Takođe se prisutnima obratio i šef odjela za hatabet, vaz i misijsko djelovanje, mr. Meho ef. Šljivo sa temom “Uputstvo i kodeks za hatibe”. Govorio je o ibadetskoj dimenziji hatabeta, standardizaciji hutbi i preovlađujućim stilovima hutbi na području Islamske zajednice.

Potom se obratila dr. Safija Malkić, stručna saradnica u Odjelu za brak i porodicu, koja je predstavila presjek aktivnosti Odjela. Šefa Ureda za društvenu brigu Hamed ef. Efendić je govorio o ulozi i značaju Ureda za društvenu brigu.

Učesnici radnog sastanka su imali priliku da prodiskutuju teme što je nekolicina iskoristila da iznese svoje ideje i preporuke.

U drugom dijelu sastanka obrađene su teme: aktivnosti odjela za mektebsku nastavu i mlade, Zekat te prioriteti odjela za posebne vjerske programe.

Radio BIR