MIZ Bosanska Gradiška: Mevlud povodom Lejletu-l-miražda i Dana vakifa

Date:

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška u nedjelju, 27. februara, upriličit će mevlud u obradovačkoj džamiji, u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-miradž i Dana vakifa u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom razgovarali smo s Zejnil-ef. Latifović, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška.

– Muslimani Bosanske Gradiške sa posebnim osjećanjima dočekuju svete mjesece i mubarek dane i noći. Jedna od tih noći je i noć miradža, noć utjehe i duhovnog uzdizanja. Svjesni su njenog značaja i onoga šta se desilo Muhamedu, a.s., u toj noći. Znaju za darove koje smo kao umet dobili u miradžskoj noći – kazao je za Preporod.info Zejnil-ef. Latifović.

Program će izvesti hor banjalučke medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, a predavanje će održati mr. Muris-ef. Spahić, direktor banjalučke medrese.

– Ovo je za nas veoma važan događaj. Važan je zbog činjenice da mevlud učimo u džamiji, u džematu Obradovac, u koju su vrijedne džematlije posljednjih mjeseci, vođeni vrijednim imamom Arminom-ef. Duvnjakom, uložile značajna sredstva kako bi obnovile njenu unutrašnjost. S druge strane, imamo posebno zadovoljstvo što će nam učenici banjalučke medrese proučiti mevlud. To je najmlađa medresa u Bosni i Hercegovini a već je postala prepoznatljiva po mnogo čemu. Rukovodstvo i učenici medrese ulijevaju nadu Bošnjacima ovog područja da se baklja islama na ovim prostorima neće ugasiti – naglasio je.

Na kraju programa bit će proučena hatma-dova pred duše bosanskogradiških šehida.

– S obzirom da se 26. redžeb, po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obilježava kao Dan vakifa, na kraju mevludskog programa bit će proučena hatma dova pred duše bosanskogradiških vakifa i hajr-dova za vakife koji su živi i svoj imetak troše na Allahovom putu. Hatmu su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška – kazao je na kraju razgovora za Prepoord.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška Zejnil-ef. Latifović.

Mevlud će biti upriličen nakon akšam-namaza.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related