MIZ Bratunac uspješno realizira proljetnu sjetvu

Date:

Medžlis Islamske zajednice Bratunac (MIZ) je u saradnji sa džematlijama džamata Bratunac i Pobuđe zasijao 8 dunuma krompira sorti Agria i Toronto. U narednom period džemat Voljavica će zasaditi također 6 dunuma krompira.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić zahvalio se svima koji su uvakufili svoje slobodno vrijeme i odazvali se na današnju akciju.

 – Samo prije nekoliko godina Bošnjaci u Podrinju bili su prepušteni sami sebi. Iskustvo iz perioda tzv. sigurne zone podučilo ih je da se uzdaju u Boga i svoj rad – navodi Hodžić.

– Povratnici su odlučili da ovo vrijeme iskoriste tako što će zasijati svaku površinu koju je moguće, a iskustvo koje imaju sa policijskim časovima i drugim ograničavajućim okolnostima, tjera ih da razmišljaju unaprijed. Još uvijek su svjesni da su trenutno najranjivija kategoirija u BiH i da se svaka nedaća direktno na njih odražava. U ovom momentu naši ljudi koji su u inostranstvu a preživjeli su genocid i izolacije, vjerovatno ponukani tim iskustvom odlučili su se da učestvuju i podrže Bošnjake koji su, i poslije svih tortura koje su preživjeli, smogli snage da se vrate i da grade život ovdje – kaže Hodžić i dodaje da je Medžlis u kojem je glavni imam ponekad prisiljen da na sebe preuzima državne ingerencije u zaštiti svojih džematlija, građana BiH.

 – Stoga Zajednica mora biti i jeste primjer ostalima pojedincima i institucijama da, ne samo deklarativno podstiču izlazak u bašče, nego da bude prva koja će to primjerom pokazati – dodaje efendija Hodžić, koji je učestvovao u sjetvi.

– Ova sjetva je pilot projekat i ima za cilj da se što više zasije, ako dođe teže vijeme da možemo pomoći svoje džematlije koji su u stalnoj socijalnoj potrebi, zatim da proizvedemo hranu za naše odgojno obrazovne institucije koje imaju internate. Ako ne bude potrebe za tim, već smo dogovorili da tvornica čipsa u Srebrenici otkupi sve viškove koje proizvedemo. Ako se to pokaže uspješnim, napravili smo pretpostavku za otvaranje još jednog izvora prihoda za MIZ – kaže glavni imam Hodžić.

Rijaset subvencionira 70% troškova

Vakufska direkcija je objavila da je počela je akcija kultiviranja vakufskog neobrađenog zemljišta i to u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije i brojnih medžlisa IZ.

Ovom akcijom Rijaset Islamske zajednice putem Vakufske direkcije nastoji potaknuti medžlise da, obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa i mogućim ekonomskim implikacijama, zasade što veće površine vakufskog zemljišta.

 – Razumijevajući značaj proizvodnje vlastite hrane, naročito u ovom kriznom vremenu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini subvencionira troškove u iznosu od sedamdeset posto proljetne sjetve – navode iz Vakufske direkcije koja je u koordinaciji sa medžlisima napravila spiskove vakufskog zemljišta određenog za obradu, sadnog materijala te ostalog repromaterijala koji je neophodan za uspješnu poljoprivrednu sjetvu.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related