MIZ Čapljina: Predstavljene prve publikacije

Date:

U prelijepom ambijentu kiraethane Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čapljina u subotu su,  21. decembra, predstavljene tri publikacije ovog medžlisa o životu i djelu Bošnjaka sa područja općine Čapljina.

Ovo je prvi put da MIZ Čapljina i Bošnjačka zajednica kulture  (BZK) “Preporod” Čapljina budu u ulozi izdavača, a kao partneri  u promociji pridružili su im se Osnovna škola (OŠ) “Čapljina” i Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Kolo dubravsko” Bivolje Brdo.

Predstavljene su publikacije Godišnjak,  Zbornik radova “Dani povratka Općine Čapljina – 20 godina od povratka” i Zbornik radova “Tebi, o Allahov miljeniče”.

Zbornik radova “Dani povratka Općine Čapljina – 20 godina od povratka” sadrži prikaz informacija, predavanja i obraćanja glavnih aktera te manifestacije.

Njime se nastoje sačuvati i od zaborava otrgnuti važni sudbonosni događaji iz liske prošlosti, a to se čini kroz njihovo dokumentovanje i ostavljanje u naslijeđe narednim generacijama.

O navedenom zborniku detaljnije je govorio Musair Penava, predsjednik Ratnog predsjedništva Općine Čapljina sa sjedištem u Mostaru. On je prisutne podsjetio na put povratka nakon ratnih dešavanja u Čapljini, te istakao snagu Bošnjaka i njihovu volju da se odmah po okončanju rata vrate na svoj toprak.

Zbornik radova manifestacije “Tebi, o Allahov miljeniče” sadrži radove iz oblasti duhovnosti, kulture, umjetnosti, jezika i slično i o njemu je govorio magistar Harun Macić, profesor u Karađoz-begovoj medresi.

Istakao je da zbornik obiluje mnoštvom radova koji nas uče kako biti istinski sljedbenici Muhammeda, a.s., ali i hrabri i odvažni Bošnjaci – oni koji će čuvati svoju vjeru, kulturu, tradiciju na najljepši način diljem naše domovine.

Na području MIZ Čapljina 2018. godina obilovala je brojnim manifestacijama, projektima, prijemima, aktivnostima i događajima koji su realizovani u skladu sa predviđenim planom, društvenim potrebama i izazovima. Sve te aktivnosti našle su svoje mjesto među koricama prvog Godišnjaka MIZ Čapljina, o čijim je sadržajima i značaju govorio mr. Suad Mujakić, profesor u Karađoz-begovoj medresi.

On je čestitao izdavačima publikacija, te rekao da je ovo veliki korak i historijski trenutak za Medžlis IZ-e Čapljina, ali i sve Bošnjake na tom prostoru, jer će štampane publikacije biti svjedokom njihovog života i djelovanja na području Čapljine.

Posebnu čar promociji ovih značajnih publikacija dali su Sanja Džemila i Mektebski hor MIZ Čapljina koji su prisutne počastili interpretacijama ilahija i kasida.

– Da, živi smo ovdje u Čapljini! Da, radimo i gradimo život Bošnjaka u Čapljini! Da, gradimo zajedno ovo što večeras imate pred sobom. Ovdje zajedno rade i grade Medžlis Islamske zajednice Čapljina, BZK Preporod Čapljina, Osnovna škola Čapljina i KUD Kolo dubravsko Bivolje Brdo – poručio je na kraju Adem ef. Šuta, glavni imam MIZ Čapljina.

Redakcije publikacija čine Aldin Boškailo, Adem Šuta, Velida Kurtović, Muamer Zukanović, Safija Boškailo, Rusmir Čevra, Harisa Džaferović i Imšir Đonko. Urednici publikacija su Aldin Boškailo i Adem Šuta, dok lektorski dio potpisuje Meadin Mrndžić, profesor u Karađoz-begovoj medresi.

Realizujući manifestaciju “Tebi, o Allahov miljeniče” MIZ Čapljina je organizovao literarni konkurs o temi “Muhammed, a.s., moj učitelj”. Uz literarni konkurs organizovan je i kviz “Životopis Muhammeda a.s.”, te su uručene nagrade pobjednicima literarnog konkursa i kviza.

Na literarnom konkursu “Muhammed, a.s., moj učitelj” prva nagrada pripala je Ajli Šejtanić, druga Muazu Čevri, a treća Aidi Bašić.

Mekteb “Višići osvojio je prvo mjesto u kvizu “Životopis Muhammeda, a.s.”, drugio je Mekteb “Lokve”, a treće mjesto pripalo je Mektebu “Počitelj”.

Nagrade su uručili Adem ef. Šuta i Izedin Kurtović, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Čapljina, mr. Aldin Boškailo, predsjednik BZK “Preporod” Čapljina, Musair Penava, te Suad Mujakić i Harun Macić, profesori Karađoz-begove medrese.

M.M./Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related