MIZ Doboj: Obilježen dan prvog povratka u džemat Sjenina

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj je danas organizovao obilježavanje dana prvog povratka u džemat Sjenina.

Sjećanje na 29. april 1996. godine je upriličeno u Šehidskoj džamiji u Sjenini pod nazivom “Mjesto našeg povratka Sjenina” u saradnji s Udruženjem građana “Prvi povratak Sjenina”, te uz podršku Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj.

Centralni dio obilježavanja dana povratka bilo je učenje Jasina u Šehidskoj džamiji, a u džamiji džemata Sjenina je organizovan iftar, nakon čega je predavanje održao glavni imam MIZ Doboj, Ibrahim-ef. Halilović.

Podsjetio je da su 29. aprila 1996. godine džematlije Sjenine, u želji za svojim rodnim mjestom, pokušali da se u njega vrate, u skladu s Dejtonskim sporazumom. S tim ciljem su pribavili potrebne dozvole i podršku međunarodnih snaga, IFOR-a. Međutim, na ulazu u selo su zaustavljeni oružanom paljbom. Tom prilikom su ubijena tri Bošnjaka, a veliki broj njih je povrijeđen. Još uvijek niko nije odgovarao za te zločine.

– Mi se danas sjećamo svih šehida Sjenine i Doboja imajući na umu žrtvu koju su učinili, sjećajući se principa za koje su dali svoje živote. Čovjek nikada ne smije dovesti u pitanje svoju čast, dostojanstvo, čast i dostojanstvo svoje porodice i naroda, pripadnost svojoj zemlji i domovini. Šehidi koji su znali koliko to vrijedi položili su za to svoje živote i njih na budućem svijetu očekuje najveća nagrada – rekao je Halilović.

Podsjetio je da su šehidi jedini koji bi se voljeli vratiti na dunjaluk, jer znaju šta ih za takvo postupanje očekuje na ahiretu.

– Nama ostaje da baštinimo te vrijednosti za koje su oni položili svoje živote i da imamo na umu da čovjek samo Allahu dž.š. čini sedždu. Zato smo dužni čuvati svoje dostojanstvo i čast, svoju porodicu, čuvati pravo na imovinu, svoj toprak, te nikada ne dovesti u pitanje svoj identitet i pripadnost našoj domovini – poručio je glavni dobojski imam.

Selo Sjenina je do agresije na Bosnu i Hercegovinu imala dva džemata sa starim džamijama i jednu džamiju u izgradnji. Stare džamije je srušila srpska vojska 1993. a na njihovim temeljima su sada izgrađene manje džamije koje su simbol povratka u ovo selo. Jedna od njih je nazvana Šehidskom a na njenom ulazu su ispisana imena poginulih branitelja Sjenine i naše domovine. U tim džamijama se obično održavaju samo mevludi, a dnevne namaze, džume i bajrame u novoj velikoj džamiji predvodi imam Husein-ef. Čehić.

– Mi smo danas u Šehidskoj džamiji proučili Jasin pred duše šehida Sjenine i svih drugih. Potom smo iftarili, održano je predavanje i klanjali smo teravih-namaz. Organizator iftara je udruženje “Prvi povratak” Sjenina kojeg je podržao Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj, na čemu im se zahvaljujemo, kao i svima onima koji su doprinijeli ovom događaju – rekao je efendija Čehić, izražavajući nadu da će obilježavanje godišnjice povratka džematlija Sjenine u svoj džemat biti nastavljeno svake godine.

Udruženje “Prvi povratak” Sjenina je osnovano upravo da se od zaborava sačuva ono što je učinjeno stanovnicima ovog sela, kaže Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS i predsjednik udruženja.

– Udruženje je osnovano 26 godina nakon prvog povratka u Sjeninu, najviše iz razloga da sačuva uspomene na ta dešavanja i da ne prepustimo zaboravu ono što se događalo, a šta bi se, ne daj Bože, moglo ponoviti. Nastojaćemo kroz to udruženje oživiti i druge akcije sličnog sadržaja i čuvati od zaborava sve ono što je postignuto u oslobodilačkoj borbi i neposredno poslije ovog povratka – kaže Okić.

Naveo je da je povratak u Sjeninu, prema njemu dostupnim informacijama, prvi povratak Bošnjaka u rodna mjesta iz kojih su protjerivani tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Najavio je izgradnju ‘spomenika povratku u Bosni i Hercegovini’.

– Imamo planove da izgradimo svojevrstan spomenik povratku u Bosni i Hercegovini, i neka to bude Sjenina jer je zaslužila. Tražićemo u tome podršku institucija koje bi također trebalo da brinu o tome i očekujemo pomoć, a mi ćemo sa svoje strane nastojati da i u drugim segmentima činimo samo dobre stvari – kaže Mihnet Okić, predsjednik udruženja “Prvi povratak” Sjenina.

(S.S./Preporod.info)