MIZ Karlovac organizirao ručak i druženje za migrante

Date:

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Karlovac proteklog vikenda u prostorijama džemata u Grabriku organizirao je ručak i druženje za devet azilantskih porodica iz Sirije, kao znak dobrodošlice u Hrvatsku i u Karlovac.

Okupilo se više od sto osoba, od kojih su 43 osobe azilanti pod međunarodnom zaštitom, a 23 je maloljetne djece, među kojima su i tri bebe.

Na ručku i druženju su bili i predstavnici službi i organizacija koje pomažu azilantima u procesu integracije, prije svega Zirat Islamske zajednice i Centar za kulturu dijaloga (CKD), kao i UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Karlovačka županija, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Policijska postaja Karlovac, škole i Taekwondo klub Karlovac. 

Ovo je više od vjere

Admir ef. Muhić, glavni imam MIZ Karlovac, predstavio je plan od ideje do realizacije i uspješnost ove priče.

– Naša vrata su otvorena, ali isto tako otvorena su naša srca i naše duše. Mi znamo što znači biti izbjeglica, prognanik, azilant, jer smo taj dio prošli i mi vas potpuno razumijemo. U ime MIZ Karlovac, u ime domaćina izražavam toplu dobrodošlicu izbjeglicama iz Sirije. Naš dom je vaš dom, naša hrana je vaša hrana, naša kuća je vaša kuća, naš grad je vaš grad, naša država je vaša država. Uključit ćemo svu djecu u metkeb, odnosno vjeronauk i to prvenstveno da im pomognemo u učenju hrvatskog jezika, da se lakše snađete, da ovdje dobijete i duhovnu i svaku drugu zaštitu, jer je ovo više od vjere, nudimo sve što vam je potrebno u ovom trenutku – rekao je Muhić.

Renata Kučan iz Gradske uprave Karlovac, voditeljica Odsjeka za odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb poželjela je azilantima dobrodošlicu, posebno djeci koja su već upisana u karlovačke osnovne škole, te poručila da moraju sarađivati i podržavati jedni druge kako bi imali uspješan zajednički život.

U četvrti razred prije desetak dana učiteljica Osnovne škole (OŠ) Dragojla Jarnević Sanja Ravbar dobila je brata i sestru iz sirijske obitelji Abdo.

– Jako su lijepo prihvaćeni, jer su krasni, vrijedni i motivirani i s odličnim znanjem matematike. Upravo nam je matematika sada dobar početak saradnje, jer jezična barijera još postoji, ali zbog činjenice da su djeca lijepo prihvaćena vjerujem da će biti sve sjajno, rekla je učiteljica Ravbar.

Mirjana Pogačić, direktorica Centra za socijalnu skrb Karlovac,  poželjela je azilantima da život u Karlovcu provedu u miru, zdravlju, veselju i ljubavi, te podsjetila da i Hrvatska ima iskustvo rata, što doprinosi boljem razumijevanju njihovih potreba. 

Hrvatska pozitivan primjer integrativne priče muslimana

Do sada se od azilanata u Karlovcu niko nije požalio ni na najmanji oblik ksenofobije, a osim na ljubaznu riječ nailaze i na konkretnu dobrodošlicu. Tako je Karlovčanin Miro Brežan, direktor Taekwondo kluba i nositelj crnog pojasa, svoj sirijskoj djeci omogućio besplatne treninge za taekwondo, pa čak i izlete i odlaske na takmičenja.

Bermin Meškić je u ime Mešihata Islamske zajednice istaknuo kako je Hrvatska pozitivan primjer integrativne priče muslimana, da je Islamska zajednica u Hrvatskoj neizostavni dio hrvatskog društva, te je cilj muslimanima u Hrvatskoj da se i ovi novopridošli sugrađani dobro integriraju.

– U zadnje smo vrijeme svjedoci i negativnih priča, uznemirujućih vijesti, nedaleko od nas, na granici s BiH, a ovaj je događaj primjer solidarnosti, humanosti i topline. Želim vjerovati da ćemo u Hrvatskoj najčešće pokazivati ovo lice, znam da će biti tako sve dok bude potrebe za pomoći, rekao je Meškić.

Zirat Islamske zajednice je od samog početka njihovog dolaska u Karlovac uključen u konkretnu integraciju azilanata, pa je tako svakoj porodici posebno pripremljen paket s osnovnim potrepštinama. Imami su s muallimom posjetili svaku porodicu u njihovom domu, pokazali im gdje je mesdžid i adresa koja je za njih otvorena bez radnog vremena, upriličili šetnje gradom do onih lokacija koje su im sada prijeko potrebne. U mjesec dana snimljena je situacija i već se može započeti s drugim dijelom, a to je uključivanje u programe MIZ kroz mekteb i vjeronauku, kako bi kroz konverzaciju što brže i bolje naučili osnove jezika i mogli konkurirati za posao. 

Za kraj je Admir ef. azilantima “podijelio” domaću zadaću da se do sljedećeg ovakvog okupljanja neko od njih obrati na našem jeziku, što su svi popratili riječima: Dobro, dobro!

Renata Kučan iz Gradske uprave svakoj porodici je priredila poklone koji su sadržavali kahvu i šečer, hurme kao i bojanku s kartom i informacijama o Karlovcu. 

Azilanti su svi iz Sirije. Bili su u Turskoj odakle su došli u Hrvatsku, gdje su pod međunarodnom zaštitom. Svi su smješteni u državne stanove u Karlovcu. U Karlovcu je 20 azilanata prijavljeno na Zavod za zapošljavanje. Za sada su dobro prihvaćeni. Iza azilantskih obitelji su traumatična iskustva iz ratom razorenom Alepu i skoro cijeloj Siriji, odakle su izbjegli u Tursku, a gdje su ušli u program međunarodne zaštite i dobili azil u Hrvatskoj u kvoti preseljenja. Njih država Hrvatska pomaže s uobičajenim socijalnim i zdravstvenim pravima i s plaćanjem troška stanovanja (do dvije godine), te sa 280 sati učenja hrvatskog jezika.

Mediji su s velikim zanimanjem pratili ovaj događaj, kojem je MIZ Karlovac pristupio prije svega profesionalno i sa iskrenim nijjetom, o čemu govori i činjenica da je s ovim ciljem bio oformljen i poseban organizacijski odbor kojeg su činili Admir Muhić, Bermin Meškić, Renata Kučan, Janko Gredelj, Nejra Kadić Meškić, Alen Jakupović, Almir Šabić, Nejla Muhić, Semir Čović i Husein Bašić.

 A.M./MIZ Karlovac

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related