MIZ Kiseljak: Prikupljena i uručena pomoć migrantima

Date:

Fond za socijalnu i društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, u koordinaciji sa imamima iz svih 15 džemata iz Kiseljaka i Kreševa, prikupio je i uručio značajne količine higijenskog materijala, odjeće i obuće za potrebe migranata u našoj zemlji.

Dio prikupljene pomoći uručen je u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima, a ostatak je u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti “Emmaus” dostavljen prihvatnom centru u Doboj, odakle će biti distribuiran migrantima koji su smješteni u Tuzli.

Predaji prikupljenih sredstava prisustvovali su glavni imam MIZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić, imam Čaršijske džamije u Kreševu Naid ef. Kršić i aktivista Fonda Tahir Hajdarević.

– Medijska pažnja i izvještavanja su nas približil sudbinama migranata zadnjih mjeseci i ne smijemo ostati bez reakcije kao zajednica. Ko je kriv što se određeni pomaci nisu pravili prije tri ili četiri mjeseca mogli bismo pričati danima, ali kao vjernici, ne smijemo ni pomisliti da nas se ne tiče bol i patnja bilo koga oko nas. Na nama je da uradimo ono što možemo, ono što je do nas. To je naša obaveza. Od nas i naše džematlije očekuju reakciju – poručio je Bajrić.

On je ocijenio da je akcija prikupljanja zimske garderobe za migrante, obuće i higijenskih potrepština pokazala, po ko zna koji put, da su džematlije po našim džematima spremni pomoći u granicama svojih mogućnosti. 

– Vjerovao sam da će akcija biti uspješna, jer svi mi smo bili izbjeglice, prošli golgotu kao i migranti iz Sirije i drugih zemalja. Zima je već tu, većina nema krova nad glavi i sve nas je to ponukalo da barem malo ublažimo stanje – izjavio je predsjednik MIZ Kiseljak prof. Nermin Mehremić.

Organizatori su iskazali posebnu zahvalanost svim članovima i džematlijama MIZ-e Kiseljak, koji su prepoznali važnost ove akcije i bili njeni akteri.

Š.Š.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related