MIZ Livno: džematlija sam očistio harem džamije

Date:

U vremenu pandemije u kojem smo zbog epidemioloških razloga bili primorani kretati se i družiti na određenoj fizičkoj distanci, kao posljedica toga ljudi su se počeli otuđivati jedni od drugih. Džamije su oduvijek bile mjesto susreta, gdje su vjernici prije i nakon molitve razmjenjivali informacije, pitali jedni za druge, dogovarali zajednička druženja i projekte. Međutim, intenzitet tih druženja morao se svesti na minimum.

Bez obzira na cjelokupnu situaciju sa pandemijom, ipak vjerničko srce naviklo da bude svakodnevno u džamiji pronađe način da bude u njezinoj blizini i njezinom hizmetu.

Takav je i džematlija iz Livna, Fahrudin Bulić, koji je cijeli svoj život vezan za džamiju Ahmeda Dukatara, takozvanu “džamiju Topovi”, gdje obavlja pet dnevnih namaza.

Džamija Ahmeda Dukatara ima veliki harem, u kojem se pored džamije nalaze sahat kula, gasulhana i staze sa klupama. U dvorištu je velika travna površina sa cvjetnjakom i mezarje koje potiče iz nekih davnih vremena. Ujedno ovo je jedan od najljepših džamijskih harema u Bosni i Hercegovini, kako po svojoj uređenosti, tako i prema položaju, jer iz njega seže pogled na cijeli grad Livno, poput s nekog vidikoca. Omiljeno je mjesto građanima Gornje livanjske čaršije, gdje svakodnevno dolaze da uhvate toplinu jutarnjeg sunca, ili da isprate njegov zalazak. Drag je ovaj harem i djeci koja tu dolaze da se druže, a često i poigraju.

On je ove zime učinio veliki hajr za svoju džamiju očistivši cjelokupni vanjski prostor, uredivši cvjetnjake, očistivši korove. Uradio je to onako “tabijatli”, što bi stariji narodi govorili kada bi željeli opisati nečiju posvećenost, preciznost, i duži vremenski period. Nije mu se žurilo, nego je očigledno u tome uživao.

Muhammed a.s. je rekao:

“Pokazane su mi nagrade sljedbenika moga ummeta, pa sam vidio da je čovjek nagrađen zbog trunčice koju iznese iz džamije.”

(Šejla M.K./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related