MIZ Maglaj: Imami pozivaju nadležne u Općini Maglaj da odmah prestanu opstruisati povrat oduzetih vakufa

Date:

Imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Maglaj pozvali su danas nadležnu općinsku službu i one koji u Općini Maglaj zaista odlučuju da odmah prestanu opstruisati sprovedbu zakona i konačno, bez odlaganja, vrate oduzeti vakufski “Podborik” Islamskoj zajednici i muslimanima.

Sjednica imama održana je u vakufskom objektu Delibegov han u Maglaju, a tokom sjednice je istaknuto da će imami ostati odlučni u nastojanju da putem hutbi u džamijama i drugih sredstava informisanja kontinuirano obavještavaju muslimane o toku pravne borbe na planu povrata oduzetih vakufskih parcela, kao i da na svaki drugi zakonom dozvoljeni način učestvuju u zaštiti vakufske imovine u Maglaju.

Imami su skazali nadu da će Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ubrzo dokazati da je i zahtjev za povrat Islamskoj zajednici oduzetog vakufskog zemljišta “Vrhpolje” opravdan i utemeljen u Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije BiH, saopćio je MIZ Maglaj.

Također, dali su punu podršku angažiranim advokatima, pozivajući ih da iskoriste sve pravne mehanizme, kako bi se oduzeti vakufi, po pravu i pravdi, vratili Islamskoj zajednici.

Imami su se danas sastali u “Delibegovom hanu”, objekatu u vlasništvu Islamske zajednice (vakuf).

Sporazumom o rekonstrukciji i sanaciji vakufskog objekta “Delibegov han” iz 2013. godine, koji su na obostrano zadovoljstvo potpisali MIZ Maglaj i Općina Maglaj, definisano je da će Općina Maglaj na ime kompenzacije za uložena sredstva u rekonstrukciju ovog vakufskog objekta imati pravo korištenja “Delibegovog hana” u trajanju od 10 godina od dana izdavanja upotrebne dozvole. Prema tome, Općina Maglaj ima pravo korištenja “Delibegovog hana” do 29.11.2023. godine (još 3 godine i 2 mjeseca).

– Upoznavanje javnosti putem ove napomene o statusu “Delibegovog hana” smatramo potrebnim zbog svih neugodnih iskustava koje smo stekli u pravnoj borbi za povrat oduzetih vakufskih parcela, a naročito zbog činjenice da su određeni općinski službenici 20. marta 2018. godine, pred predstavnicima viših instanci i institucija Islamske zajednice, kao i pred predstavnicima MIZ Maglaj, polagali pravo da se period korištenja “Delibegovog hana” od strane Općine Maglaj treba dodatno produžiti. Takav zahtjev je tada od strane predstavnika Islamske zajednice okarakteriziran kao iniciranje novog problema, što je potpuno nepotrebno, naročito zbog činjenice da Općina Maglaj ne rješava ni postojeće probleme koji opterećuju međusobne odnose Medžlisa i Općine Maglaj – kaže se u saopćenju MIZ Maglaj.

Dodaje se da će Medžlis u potpunosti ispoštovati navedeni sporazum, ali će odmah nakon isteka roka predviđenog sporazumom preuzeti korištenje “Delibegovog hana”

– Novo ponižavanje Islamske zajednice, kako je to učinjeno (i koje se i dalje čini) na primjeru “Podborika” i “Vrhpolja” više se neće dopustiti – zaključuje se u saopćenju.

2.jpg - MIZ Maglaj: Imami pozivaju nadležne u Općini Maglaj da odmah prestanu opstruisati povrat oduzetih vakufa

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related