MIZ Modriča: U nedjelju svečano otvaranje džamije u Modriči

Date:

Džamija - Modriča 01.jpg - MIZ Modriča: U nedjelju svečano otvaranje džamije u Modriči

Svečano otvaranje posljednje obnovljene džamije u gradu Modriči, u nizu od ukupno svih 7 do temelja porušenih modričkih džamija, bit će održano u nedjelju, 14. augusta 2022. godine/16.muharrema 1444. godine po Hidžri.

Početak programa je najavljen za 11.30 sati u Srednjem džematu u Modriči, gdje će se kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice obratiti Nezim-ef. Halilović Muderris. Svečani program će trajati do podne-namaza.

– Otvaranje ove džamije na izvjestan način označava i završetak jednog procesa našeg materijalnog uzdizanja na ovim prostorima ovdje, u ravnoj Posavini, u našem gradu Modriči, nakon brutalne agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te etničkog čišćenja i protjerivanja bošnjačko-muslimanskog stanovništva iz krajeva, i sa zemlje naših djedova i pradjedova – rekao je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Modriča Safet-ef. Karahmetović.

Rekao je da će tog dana s ponosom moći reći da su uspjeli, ali da uspjeh nije, i ne može biti bez ljudi, bez hrabrih, odvažnih, vrijednih i istrajnih.

– Nije moguće pobrojati sve one koji su krčili stazu, koji su snažno doprinijeli da povratak u ovaj grad, u usporedbi sa nekim drugim sredinama, posebno na samom početku, u kasnim 90-tim i ranim 2000-tim, ipak bude tako snažan, tako uvjerljiv, ubjedljiv, odlučan. Međutim, velike, zapravo i najveće zasluge ipak pripadaju ljudima iz naših džemata, našim hrabrim džematlijama, braći i sestrama, te našoj ulemi, počevči od tadašnjeg muftije tuzlanskog, a sadašnjeg reisul-uleme, dr. Husein-ef. Kavazovića, preko glavnih imama, do naših vrijednih, u ono doba mladih, golobradih imama koji su bodrili svoj narod, bili s snjim, i uz njega prevazilazeći zajedničke prepreke i poteškoće do ostvarenja zacrtanog cilja i uspjeha kojem danas mogu posvjedočiti oni koji dođu u Modriču – rekao je glavni imam Karahmetović najavljujući program svečanog otvaranja novoizgrađene džamije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related