MIZ Mostar: Obnovljen mezar i nišani muftije Mustafe Sidkija Sarajlića

Date:

Na inicijativu aktuelnog mostarskog muftije Salem-ef. Dedovića, u  haremu, preko puta Karađoz-begove džamije Medžlis Islamske zajednice Mostar izvršio je obnovu  mezara i nišana muftije Mustafe Sidkija Sarajlića.

Muftija Sarajlić obavljao je dužnost mostarskog muftije u prvoj polovini XIX stoljeća, u vremenu namjesništva Ali-paše Rizvanbegovića u Hercegovini. Slovio je za vrsnog ālima i kvalitetnog muderrisa u Karađoz-begovoj medresi pred kojim su generacije učenika iz Mostara i cijele Hercegovine položile ispit zrelosti. Muftija Sarajlić je imao i važnu ulogu u javnom i društvenom životu Mostara, a svojim traktatom iz šerijatskog prava tretirao je pitanja provođenja reformi u Osmanskom carstvu s posebnim osvrtom na Bosanski ejalet.

U pisanoj zaostavštini muftije Sarajlića sačuvana je i idžāzetnama koju je izdao svome najboljem učeniku Mustafi-ef. Mukiću (u Mostaru poznatom i kao Beg efendija), inače njegovom nasljedniku na mjestu muftije.

Tarih sa Sarajlićevog uzglavnog nišana glasi:

Godina 1263. (1847).

Ponos učenih, stup vjere, oslonac najrječitijih,

mevlana hadži-Mustafa efendija, sin Husejna,

muftija mostarski, neka im pokrije mane Onaj koji pokriva.

Za njihove duše (prouči) Fatihu.

U petak, 31. decembra, nakon džume-namaza u Karađoz-begovoj džamiji mostarski muftija Salem-ef. Dedović, zajedno s glavnim imamom Medžlisa Islamke zajednice Mostar Dinom-ef. Masumićem, hafizom Jusuf-ef. Bećojom, imamom Karađoz-begove džamije i Suljo-ef. Cikotićem, imamom Sinan-pašine džamije, posjetio je mezar rahmetli muftije Sarajlića, gdje su proučili Jasini-šerif i dovu pred njegovu plemenitu dušu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related