MIZ Olovo: Rebiu-l-evvel dočekan programom za mekteblije

U kompleksu Sportsko-rekreativnog centra u Ajdinovićima kod Olova u nedjelju je realizovan edukativni izlet za najredovnije polaznike mekteba MIZ Olovo.

Povod izleta je početak mjeseca mevluda čije će se obilježavanje ove godine realizovati u znatno drugačijim okolnostima.

– Prethodnih godina smo tokom rebiu-l-evvela realizovali mevlude i svečane akademije u koje bismo uključivali imame i Mrežu mladih. Ove godine smo odlučili da mjesec počnemo sa jednim programom za naše mekteblije, kao vid nagrade za njihovu redovnost, ali i priliku nama da vidimo njihovo ponašanje u društvu, koje je svakako rezultat i našeg rada – kazao je u razgovoru za Preporod.info Esad ef. Pepić, glavni imam MIZ Olovo.

Mekteblije su, skupa sa svojim mualimima, nekoliko sati boravili na ovom prostoru. Čist zrak i širina otvorenog prostora doprinijeli su da se bez poteškoća ispoštuju propisane epidemijske mjere.

Učenicima su na raspolaganje bili parkovi, igrališta, restoran i mnoštvo drugog sadržaja iz ovog centra; što je idealna prilika da, uz lijepo provedeno vrijeme, praktično primijene lekcije iz oblasti ahlaka.

Čekanje svog reda, vođenje računa o ustupanju prednosti, držanje fizičke distance i funkcionisanje u timu samo su neki od manira o kojima su djeca trebala voditi računa, sve uz mentorstvo njihovih mualima.

Muallimi su, iskoristivši vrijeme i prostor, realizovali i informativni sastanak o mektebskoj pouci tokom kojeg su podijelili iskustva o ovogodišnjem nastavnom procesu, okolnostima u kojima se nastava realizuje, te početku rada sa novim ilmihalima.

S obzirom na povod ovog skupa, u sklopu planiranih aktivnosti proučen je i mevlud u mjesnoj džamiji. Uz mali broj prisutnih, zbog poštivanja aktuelnih mjera, imami MIZ Olovo su mevludskom, pjesničkom formom podsjetili na neke detalje života Muhammeda a.s.

– Ove godine smo spriječeni da organizujemo velike manifestacije povodom ovog mjeseca, pa ću insistirati da se svi samostalno prisjećamo Poslanikovog a.s. života. Potrudimo se da u ovom mjesecu pročitamo neku od knjiga koje govore o njegovom životu – poručio je prisutnima glavni imam.

Učenici zadovoljni programom i ambijentom, mualimi zadovoljni učeničkim ponašanjem. Rebiu-l-evvel je počeo osjećajem zadovoljstva.

(N.G./Preporod.info)