MIZ Orašje: Zadovoljni prinosima bobičastog voća

Date:

– Ovih dana se intenzivno odvijaju poljoprivredni radovi na vakufskoj parceli na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Orašje. Radi se o površini većoj od pet hektara, a gdje su proteklog mjeseca sa dva hektara skinuti usjevi pšenice. Godina nije bila rekordna po prinosu, ali je kvaliteta bila jako dobra – kaže predsjednik Medžlisa Mirsad Arnautalić za Preporod.info.

Dodao je da se ovih dana vrši branje i distribucija konzumne ribizle, maline i kupine, te završava branje aronije.

– Godina zbog svojih vremenskih prilika i nije najpovoljnija za maline i kupine, ali je prinos sasvim solidan, dok je za aroniju ova godina jedna od boljih – ocijenio je Arnautalić.

U MIZ Orašje branje aronije, kao najzastupljenije kulture na plantaži, vrši se mašinski,  što uveliko olakšava posao. S obzirom na to da su prinosi jako dobri, veći dio je već ugovoren za otkup.

– Dio prinosa biće pretvoren u sok od aronije, kao i prethodnih godina. S obzirom na stanje na tržištu i veliku konkurenciju iz uvoza, cijena aronije nije velika, ali na količine koje se mjere u tonama, ipak trebamo biti zadovoljni – pojašnjava Arnautalić.

MIZ Orašje, sa svojim jedinim džematom, već godinama radi na oplemenjivanju vakufskih parcela, u čemu je uveliko uspio, jer do sada zemlja koja je godina bila samo teret i neobrađena, sada je postala u cijelosti obrađena i oplemenjena.

Ove aktivnosti, kako je istakao predsjednik Medžlisa, samo su neke od niza dugoročnih projekata koje je pokrenuo ovaj medžlis.

(S.S.Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related