MIZ Prnjavor: Održana sjednica Skupštine Medžlisa

Date:

Na sjednici Skupštine Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor održanoj u nedjelju, 6. februara 2022. godine, jednoglasno su usvojeni svi izvještaji za prethodnu, kao i predstavljeni planovi za tekuću godinu.

Pored glavnog imama, imama i delegata, Skupštini koja je održana u Gradskoj džamiji u Prnjavoru prisustvovao je i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Na samom početku hafiz Amel Didić je proučio ašere, nakon čega su uslijedila obraćanja i predstavljanja izvještaja i planova.

Među mnogim realizovanim aktivnostima posebno se ističe posjeta reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein-ef. Kavazovića Prnjavoru tokom mjeseca ramazana, kojom je ukazana čast i priznanje za predani rad. Pored toga, posebna pažnja data je i realizaciji i snimanju dokumentarnog filma „Kandilji“ povodom 220 godina od izgrađnje prnjavorske Gradske džamije. Medžlis je, bez obzira na otežavajuće okolnosti, pozitivno poslovao tokom 2021. godine, zahvaljujući redovnim članovima, džematlijama u domovini i dijaspori, kao i pomoći Rijaseta i Muftijstva banjalučkog.

Kada je riječ o planovima za tekuću godinu, kao najvažnije stavke istaknute su rekonstrukcija objekta sjedišta MIZ Prnjavor, završetak monografije o Bošnjacima na području ove opštine kroz stoljeća, osiguranje za neometan rad i funkcionisanje svih služni Medžlisa, kao i nastavak ostvarivanja i održavanja saradnje sa drugim vjerskim zajednicama koje egzistiraju na području Prnjavora.

Glavni imam MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenka u svom obraćanju zahvalio je se Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i Muftijstvu banjalučkom na značajnoj podršci koju su pružali MIZ Prnjavor, kako tokom prethodne, tako i tokom ranijih godina što u značajnoj mjeri olakšava rad Medžlisa. Posebnu pažnju u svom obraćanju posvetio je i demografskim pokazateljima koji govore o stanju bošnjačke zajednice u Prnjavoru.

– Nažalost, iz godine u godinu bilježimo sve manji broj džematlija, ali i djece u našim džematima. Međutim, Medžlis, mi imami i džematski odbori, koji djelujemo i radimo u Prnjavoru, trudimo se stvarati što bolji i ljepši ambijent za sve članove i pripadnike Islamske zajednice. Upravo s toga, realizujemo i različite projekte i akcije poput doručka u mektebu i slatkog ćošeta za 108 polaznika mektepske nastave, kao i različite literarne konkurse i druženja. Također, brinemo i o starijim džematlijama – rekao je glavni imam ef. Čelenka.

On je dodao da Medžlis Prnjavor za svako novorođeno dijete izdvaja po 150 KM jednokratne pomoći. Tokom izvještajne godine na Medžlisu Prnjavor obavljeno je 78 dženaza, a rođeno je samo sedmoro djece.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abfibegović rekao je da je pored dobre organizacije, mnogo ljubavi, odricanja i energije bilo potrebno kako bi se realizovale sve aktivnosti tokom prošle godine, te odao priznanje za rad imamima i džematskim odborima u ovom Medžlisu.

– Medžlis Prnjavor je vrlo dobro organizovan Medžlis koji zna šta hoće i koji zna kud želi i upravo zbog toga je postigao značajne rezultate. Oni koji planiraju, oni su zreli, savjesni i odgovorni jer znaju da kada se s planom ide u budućnost da je tada budućnost izvjesna, a kada se ide bez plana, onda što god dođe i kako god bude dobro i jeste – naveo je muftija ef. Abdibegović.

Posebnu zahvalnost izrazio je glavnom imamu Fikret-ef. Čelenki za predanost u radu sa djecom i mladima.

– Naša djeca su ogledalo mekteba, Medžlisa, grada i naša briga za djecom treba biti na visokom nivou – kazao je muftija Abdibegović.

Muftija banjalučki izrazio je zahvalnost glavnom imamu i za odličnu saradnju i komunikaciju sa drugim vjerskim zajednicama, kao i nadležnim opštinskim organima, te poručio da čuvaju jedni druge i da vode brigu jedni o drugima jer će samo na taj način dobiti Božiji blagoslov i bereket.

(Adnan Selimović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related