MIZ Prozor: Za porodicu u potrebi kupljeno 5 koza i dva jarića

Date:

Ramazan je posebna prilika da se pomognu ljudi u potrebi, a takvih slučajeva kroz naše džemate i medžlise je jako puno.

U džematu Lizoperci, u mjestu Grevići, živi šestoročlana porodica Halilović sa minimalnim primanjima majke, kao najstarijeg člana domaćinstva. Kroz razgovor sa džematskim imamom, Amir-ef. Drežnjakom, kazali su mu da bi im najveća potreba bilo nekoliko koza.

Inače, uz stariju majku, u domaćinstvu je njen sin Mehmed i njegov brat Hazim sa suprugom i dvoje male djece, redovnih polaznika mekteba. Oba brata su nezaposlena i bez primanja i bave se isključivo poljoprivredom.

Medžlis islamske zajednice (MIZ) Prozor se, u koordinaciji sa Mrežom mladih, obavezao da će riješiti potrebu porodice Halilović. Tako je za svega nekoliko dana prikupljen potrebni iznos, kupljeno je pet koza i dvoje jarića.

Glavni imam u pratnji džematskog imama i koordinatora Mreže mladih u nedjelju, 9.maja, posjetili su Haliloviće i predali im koze i jariće.

Oko kuće behar i zelenilo. Bašče uzorane i zasađene. Voće se pazi i održava. Put i nije najbolji. Makadam je i od Grevića je udaljeno koji kilometar, ali je ljubav prema svome jača. Dječica veselo trčkaraju za kozama. U štali imaju jednu kozu i troje jarića, tako da je broj grla, uz današnju prinovu, značajno povećan.

Meho priča kako je svakako planirao do zime nabaviti još koju kozu, ali uvijek se ispriječi nešto preče. Nije se sa zdravljem najbolje, pa i za to treba novaca.

Džematski imam, ef-Drežnjak priča kako je Meho fin džematlija te kako su djeca iz ove kuće redovna u mektebu i dobra u školi.

Potreba jedne porodice je riješena, a osmijeh s kojim su ispratili goste najljepša je nagrada svima koji su pomogli da se ova akcija realizuje. A pomogli su mnogi, poput Velije Sabitovića, Udruženja žena “Mosta” iz Jablanice te drugih pojedinaca kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Meho Halilović[19989].jpg - MIZ Prozor: Za porodicu u potrebi kupljeno 5 koza i dva jarića

(Safet Pozder/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related