MIZ Sarajevo: Briga za osjetljive kategorije društva

Date:

Jedna od prihvaćenih formi za procjenu ljudske vrijednosti je osvrt na ponašanje prema onima koji, prema društvenim ljestvicima, pripadaju osjetljivim kategorijama zajednice. Obzir i uvažavanje prema takvima pokazuju ljudsku vrijednost. Ukoliko se tome doda i pomoć u momentima kada je ona potrebna, svjedočimo gestama vrijednim divljenja.

Akteri brojnih aktivnosti u Medžlisu islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posljednjih dana praktično pokazuju šta znači imati obzira prema osjetljivim kategorijama društva, te u granicama vlastitih mogućnosti pružiti pomoć onda kada je to potrebno.

Briga za povratnike i njihove školarce

Jedan od primjera ovakve brige je posjeta delegacije MIZ Sarajevo Prači, realizovana u ponedjeljak 7. septembra. Tom prilikom su učenicima Osnovne škole “Prača” uručeni ruksaci i školski pribor povodom početka nove školske godine.

Prilikom posjete glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić je poselamio domaćine, učenicima poželio uspješnu školsku godinu i naglasio kako MIZ Sarajevo posebnu pažnju poklanja povratničkim džematima podržavajući projekte džemata i medžlisa.

–  Draga djeco, na početku svake školske godine se ponavlja lekcija u kojoj se uči da trebamo biti dobri, radini i marljivi, u traženju znanja uporni, a u našim međusobnim odnosima lijepog i uzornog ponašanja. Na takav način činimo svoju domovinu boljim mjestom za život. Molim Boga da nam u tome svima pomogne – poručio je dr. Velić.

praca-9.jpg - MIZ Sarajevo: Briga za osjetljive kategorije društva
Foto: Posjeta Prači
Solidarisanje sa onima kojima je učinjen zulum

Delegacija MIZ Sarajevo sastavljena od dr. Abdulgafar ef. Velića, Miralem ef. Babajića, Ferid ef. Ganića i Mirsad ef. Đerzića jučer je posjetila Nuru Šorlija, majku šehida kojoj su u četvrtak tri nepoznata lica nasilno ušla u kuću i uz prijetnju hladnim oružjem uzeli novac i zlato.

Hadži Nura živi sama; majka je šehida, a suprug joj je preselio prije rata. Zbog straha i nesigurnosti izazvanih pomenutim razbojništvom primorana je da, dok se osumnjičeni ne liše slobode, na konaku boravi kod bližnjih rođaka.

Delegacija je svojom posjetom željela da joj ukaže poštovanje i posvjedoči kako nije sama i zaboravljena, te da joj iskaže riječi utjehe i razumijevanja.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju MIZ Sarajevo, ovo je ujedno i poziv svima nama da malo više povedemo računa o osobama koje žive same u našem komšiluku i da im budemo podrška.

posjeta-2.jpg - MIZ Sarajevo: Briga za osjetljive kategorije društva
Foto: Posjeta Nuri Šorlija
Briga mladih za starije

Mreža mladih Novi Grad je u džematima Alipašino Polje C i B faza pokrenula novi projekat pod nazivom “Tanjir više”. U okviru projekta, tokom protekla dva mjeseca djevojke iz ova dva džemata svaki dan su spremale obroke za deset porodica, uglavnom starijih džematlija koji žive sami ili su teškog zdravstvenog stanja.

Spremanje obroka ili izdvajanje od onoga što ovi aktivisti imaju na svojim soframa, kako kažu, nikoga ne opterećuje, a onima kojima se pomaže može mnogo značiti.

– Mislim da obradovati nekoga posjetom i lijepom riječju, te toplim obrokom jednako znači nama koliko i njima. Cijeli projekat je osmišljen tako da nikoga naročito ne opterećuje, vjerujemo da gotovo svi mi imamo tanjir više za izdvojiti sa svojih sofri – naglašavaju aktivisti Mreže mladih.

Mreza-mladih-N-Grad.jpg - MIZ Sarajevo: Briga za osjetljive kategorije društva
Foto: Aktivistice Mreže mladih tokom angažmana na projektu “Tanjir više”

Aktivnosti poput navedenih su blistavi svjetionici naše svakodnevnice. Uvjeravaju nas u dobrotu ljudi, inspirišu da i sami činimo dobro, te olakšavaju onima kojima olakšanje treba.

(N.G/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related