MIZ Sarajevo: Iftar sa mladim bračnim parovima – Budite tim, podrška i nemojte se takmičiti

U prostorijama Studentskog centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini upriličen je iftar za mlade bračne parove u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Iftaru realizovanom u okviru aktivnosti Savjetovališta za brak i porodicu MIZ Sarajevo prisustvovali su parovi koji su stupili u bračnu zajednicu tokom 2022. godine.

Prisutnima su se sa nekoliko praktičnih i stručnih savjeta obratili pojedinci uključeni u rad Savjetovališta. U svojstvu domaćina, prvi je govorio Ferid-ef. Ganić, koordinator ovog projekta.

– Ovo je prvi put u Sarajevu da iftarimo na ovakav način i u grupi poput ove. Želim vam prenijeti selame šefice Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu, dr. Safije Malkić koja zbog svojih obaveza na području cijele Bosne i Hercegovine nije mogla biti ovdje s nama. Uz selame, poručila vam je da u Islamskoj zajednici imate najboljeg prijatelja – kazao je Ganić.

Kao pedagog u Savjetovalištu za brak i porodicu MIZ Sarajevo, prisutnim provima se obratila mr. Amra Abaz koja je poručila da bračna zajednica ima potencijal da sačuva ljudske i vjerske vrijednosti.

– Svi možemo upasti u probleme, te trebati neku vrstu podrške. Drago mi je da je baš Islamska zajednica to lijepo prepoznala. Brak je, kao ćelija jednog društva, prvi na meti njegovog razjedinjavanja; a mi ga posmatramo sa vjerske strane i znamo koliki je značaj porodice i braka u islamu. Nije jednostavno čuati islamske vrijednosti i identitet u bosanskohercegovačkom društvu. Stupanje u bračnu zajednicu je jedan od načina čuvanja ovog identiteta – poručila je Amra Abaz.

Na važnost preventivnog djelovanja po pitanju bračne krize ukazala je mr. Elma Avdić, psiholog u Savjetovalištu za brak i porodicu.

– Svi dođemo u neke situacije međusobnog neslaganja, pa je važno da preduhitrimo veću krizu i uspijemo oporaviti se. Što se tiče mog iskustva, kad radimo sa bračnim parovima, uvijek pitam kako su se upoznali. Ukoliko kažu da se ne sjećaju toga, psiholozima već zvoni alarm, jer zaboravljanje toga znači zaboravljanje onog posebno lijepog perioda zanosa. To je nešto što vam preporučujemo da obnavljate; a ako dođe do krize, nju pokušajte pretvoriti u šansu. Budite tim, jedno drugome podrška i nemojte se međusobno takmičiti – kazala je Elma Avdić.

Ovom skupu se obratio i mr. Malik-ef. Šljivo koji više od dvadeset godina obavlja šerijatska vjenčanja, te koji je u tom periodu vjenčao oko 10 000 bračnih parova. Prisutnima je prenio selame glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velića, te govorio o nekoliko vlastitih iskustava.

– Kao imami, obično pokušamo kroz sam čin vjenčanja malo razveseliti i relaksirati mladence, jer povremeno na njihovim licima uočimo nervozu ili zabrinutost. Suština islamskog braka je da on bude obznanjen i javan. Na ovom području se obavljaju općinska i šerijatska vjenčanja. Nekima smeta to što se treba ići i u općinu i u džamiju, a vi ovdje prisutni ste učinili i jedno i drugo. Srdačno vas selamimi želim da se u ovako lijepom ozračju susrećemo i narednih godina – poručio je mr. Šljivo.

Podsjećamo vizija Savjetovališta za brak i porodicu MIZ Sarajevo je usmjerena je na pružanje podrške kroz individualni i grupni savjetodavni tretman sa ciljem osnaživanja klijenata na putu rješavanja problema unutar porodice ili na individualnom planu. Također, nudi i preventivne programe za bračne parove, porodice, djecu i mlade. Cilj je pružiti podršku zajednici, gdje će se nastojati osnažiti najbitniji nukleus društva, a to je institucija braka i porodice.

Podršku kroz rad pružaju pedagog, priholog i teolog.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)