MIZ Srebrenica: Zasijano deset dunuma krompira u mjestu Osmače

Date:

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije i medžlisa Islamske zajednice u BiH, počela je akcija kultiviranja vakufskog neobrađenog zemljišta.

Shvaćajući značaj proizvodnje vlastite hrane, naročito u ovom kriznom vremenu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini subvencionira troškove u iznosu od sedamdeset posto proljetne sjetve.

U projekat se uključio i Medžlis IZ Srebrenica, te je u selu Osmače zasijano deset dunuma krompira.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je ovo samo jedan u nizu projekata koje podržava Rijaset.

– Rad je ibadet. Mi smo htjeli da uoči ramazana da posijemo deset dunuma krompira. To je jedan projekat na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na manji bh. entitet, gdje je Rijaset islamske zajednice u BiH htio da pomogne i sufinansira 70 posto troškova. Cilj je da animiramo rad, da kažemo da je to važno, da se vratimo našim plodnim njivama koje su godinama hranile naše ljude na ovim prostorima – kazao je Peštalić.

Prema njegovim riječima, prinos krompira biće uručen za potrebe medresa, narodnih kuhinja i stanovništvu koje je u potrebi.

– Na kraju ako Allah dž.š. dadne plod da ga damo onima kojima je to potrebno. Islamska zajednica će vidjeti tu potrebu medresama, narodnim kuhinjama ili našem narodu koji nije mogao posijati. Kada posijemo, imamo se čemu nadati. Srebrenica je bila najveća rađaona u Jugoslaviji, grad sa najvećim natalitetom – kaže ef. Peštalić i dodaje da su mnoge generacije odhranjene od plodova zemlje.

Podsjetio je da je u selu Osmače bilo više od 500 učenika, a u susjednom selu Osat više od hiljadu učenika u osnovnoj školi.

– Ovo su bila mjesta puna života, gdje je svaka porodica u prosjeku imala osmero, devetero djece. Odakle su hranili djecu naši očevi, djedovi? Hranili su od zemlje. Zemlja je berićet. Trebamo se vratiti zemlji i moliti dragog Boga da nam pomogne i da snage na tom putu. Siguran sam da ćemo prevazići sve i nekako ta radna terapija dobro dođe čovjeku, a od nje ima i koristi – kaže ef. Peštalić.

On smatra da se trebamo okrenuti domaćoj proizvodnji, domaćim firmama i proizvodima, te tako graditi našu zemlju.

– Siguran sam da ćemo poslije ove krize, ove pandemije shvatiti da je ova država najljepša na svijetu, da u njoj ima nafake, života, prosperiteta. Shvatit ćemo da trebamo uzgajati, sijati, kupovati domaće proizvode, podržavati domaće firme. Siguran sam da ćemo prestati odlaziti iz ove zemlje. Još sam sigurniji da će ljudi početi dolaziti. Neka to bude i naša dova, da Allah dž.š. pomogne svim ljudima u našoj državi, a posebno u Srebrenici i Podrinju, mjestima koja vape za ljudima i povratkom. Ova mjesta obećavaju da će ovdje život biti najljepši. To je naša želja i dova. Mi smo se borili na tom putu, i nastavit ćemo jače i bolje. Naravno da ima života. Kao glavni imam želim da istaknem našeg reisa Huseina ef. Kavazovića, našeg muftiju Vahid ef. Fazlovića, koji su svaki dan s nama i podržavaju naše projekte. Ovo je jedan projekat koji je jako važan. Mi smo tu, naši imami su tu. Svih sedam imama u Srebrenici živi, sa svojim porodicama su tu, i sa svojim džematlijama – poručuje Damir ef.
Peštalić.

Faruk ef. Hasanović, predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica, kaže da je proljetna sjetva samo jedan od projekata koji podržava Islamska zajednica.

– Zasijali smo parcelu u selu Osmače. To je podržao Rijaset na čelu s reisom Kavazovićem. Islamska zajednica pomaže povratničke džemate, i ovo je samo jedan u nizu od projekata. Svima je poznat kurban projekat u okviru kojeg se otkupljuju kurbani od povratnika. Pomažemo naše studente. Islamska zajednica kroz fond pomaže povratničke džemate finansijskim sredstvima kako bi naš Medžlis mogao funkcionisati – ističe ef. Hasanović.

(BIR TV/Preporod.into)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related