MIZ Tuzla: Džematlije su pokazale visok stepen odgovornosti

U svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla dnevni namazi, uključujući i džuma-namaz, klanjaju su u džematu, u skladu s Instrukcijom o ponovnom otvaranju džamija u našoj zemlji za veći broj vjernika.

Prvi put nakon što je na snagu stupila ova instrukcija, u petak je, 8. maja, klanjan i prvi džuma-namaz u prisustvu većeg broja vjernika nakon skoro dvomjesečnog prekida.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u Džamiji Kralj Abdullah.

Džuma namaz je obavljen uz poštivanje svih predviđenih mjera tokom ulaska i boravka u džamijskom prostoru, te uz poštivanje dozvoljene distance vjernika u safovima.

Džematlije su pokazale visok stepen odgovornosti, poštujući preporuke i instrukcije o boravku u džamijama.

U skladu s ovom Instrukcijom odvijat će se i sve aktivnosti u predstojećem periodu ramazana, kao što su se i prethodne aktivnosti odvijale u skladu s tada važećim mjerama Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

U predramazanskim danima provedene su temeljite pripreme džamijskih prostora. Džamije i haremi su očišćeni i uređeni, a prije nastupanja mjeseca ramazana upriličene su predramazanske posjete penzionisanim imamima.

Delegacija predvođena glavnim imamom hafiz Ahmed-ef. Huskanovićem i predsjednikom OO Ilmijje Sadif-ef. Mahmutovićem posjetila je sve penzionisane imame.

Do donošenja Instrukcije o početku obavljanja dnevnih namaza u džamijama džuma-namaze klanjali su imam, mujezin i članovi džematskih odbora. Dnevne namaze, teravih-namaz i druge ibadete u džamiji su dosada obavljali samo imam i mujezin.

Ramazani u Tuzli posebno su prepoznatljivi po hafiskim mukabelama koje se već 20 godina u nizu održavaju u ovom gradu. Već nekoliko godina uče se tri hafiske mukabele, od toga jedna je ženska.

Ovog ramazana mukabele se uče u skladu s trenutnim okolnostima. U svim džamijama mukabele uče imami, a svakog dana poslije podne-namaza putem online platforme Facebook MIZ Tuzla prenosi učenje mukabele uživo iz Džamije Kralj Abdullah.

Polaznice Škole Kur'ana na čelu s koordinatoricama ovog programa, također, uče mukabele putem raspoloživih online platformi.

Medžlis Tuzla štampao je Ramazanske novine i vaktije, koje su tuzlanski imami, kao i članovi Mreže mladih dostavljali džematlijama. Pomenuta izdanja džematlije su mogle preuzeti i u tuzlanskim džamijama i u sjedištu Medžlisa.


Tuzlanski imami su zajedno sa omladinom u danima prije ramazana obilazili starije džematlije, kao i porodice u stanju potrebe. Imamima nije bilo teško obići svakog džematliju, uručiti prigodne hedije, vaktije i uputiti lijepu riječ.

Čini se to i u danima ramazana. Na usluzi su starijima i svima kojima je potrebna podrška. Svojim zalaganjem i aktivnostima na ovom polju su pokazali da je dobročinstvo njihov prioritet.

Imami i članovi Mreže mladih obišli su 132 porodice i uručili im predramazanske pakete u vrijednosti od 8.700 KM. Ovo je samo jedna u nizu realiziranih humanitarnih akcija Mreže mladih u proteklom periodu.

Unatoč mjerama koje su na snazi, pažnja se ukazala i osjetljivim kategorijama kao što su djeca i stari koji žive u ustanovama s kojima Medžlis sarađuje. U okviru prilagođenih ramazanskih aktivnosti predstavnice Odjela za brak i porodicu, predvođene koordinatoricom Odjela, uručile su prigodne hedije korisnicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Hedije su pripremljene za svu djecu, kao i za potrebe svih odgojnih grupa u Domu, a kupovinu istih podržale su prijateljice Asocijacije. Sve je uručeno uposlenicima pomenute ustanove, uz poštivanje propisanih mjera nadležnih državnih organa.

Prigodne ramazanske hedije uručene su i za korisnike Doma penzionera i osuđenice u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tuzla.


U danima ramazana mektebska pouka, kao i programi Škole islama i Škole Kur'ana za žene redovno se odvijaju putem online platformi i raspoloživih aplikacija.

Polaznici mekteba i njihovi muallimi/muallime svoje krativne sadržaje prezentiraju putem medija Medžlisa Tuzla. Marljivo rade i nastavnici i profesori Islamske vjeronauke koji neke od svojih radova s djecom prezentiraju putem online platformi Medžlisa.

Na portalu Medžlisa Tuzla redovno se priređuju različiti sadržaji. Prezentiraju se aktivnosti iz tuzlanskih džemata, priređuju tekstovi s ramazanskim sadržajima, kao i serijal dersova tuzlanskih imama, koji za cilj imaju oplemeniti ramazanske dane u okolnostima u kojima se trenutno nalazimo.

(Elmedina Osmić Brzović/Preporod.info)