MIZ Vlasenica: Kolektivna dženaza na Šehidskom mezarju Rakita 24. aprila

0
71

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 24. aprila bit će klanjana 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima. Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica, u dogovoru s Muftijstvom tuzlanskim, objavio je spisak posmrtnih ostataka žrtava koje bi 24. aprila trebale naći svoj konačni smiraj.  

Kako je za Preporod.info potvrdio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) u Vlasenici Nurdin ef. Grahić, riječ je o sedam žrtava.  

 – Ovo je 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima, a prva kolektivna dženaza u Podrinju koja se organizuje. Za sada ne odgađamo dženazu, s tim da će se poštivati epidemiološke mjere. Za sada je tako, a vidjet ćemo dalje. Ono što je sigurno jeste da organizovanog prijevoza iz Federacije BiH neće biti – kazao je ef. Grahić. 

Najstarija žrtva ovogodišnje kolektivne dženaze je Saračević Kada, koja je rođena 1909.godine, a ubijena 1992.godine, u 83.godini života. Pored Kade, na ovoj kolektivnoj dženazi bit će ukopana još jedna žena, koja je žrtva ovog strašnog monstruoznog zločina počinjenog na području Vlasenice, a riječ je o Ahmetović Seidi koja je ubijena u 26.godini života. Rođena je 1966.godine, a ubijena 1992.godine.  

U Vlasenici su svjesni kako je proces ekshumacija i identifikacija usporen, a otežavajuća okolnost je i ta što se identifikacije obavljaju u Holandiji. 

Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena.  

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud BiH pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni se nalaze na izdržavanju kazne. 

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv Miće Kraljevića, aktuelnog načelnika Opštine Vlasenica, te Radenka Stanića i Gorana Garića. Suđenje je u toku. 

(A.N./Preporod.info)