MIZ Zenica: Obilježen Dan hidžaba, priznanja dodijeljena Azri Sivro i Emeli Mujanović-Kapidžija

Date:

U povodu Svjetskog Dana hidžaba – 1. februara, Medžlis Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu, organizovali su prijem i prigodan program za žene koje nose hidžab a dolaze iz javnog, kulturnog i privrednog života Zenice.

Prijem je upriličen u ambijentu suterena Bijele džamije u džematu Novo Radakovo, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Inače, Medžlisa Islamske zajednice Zenica povremeno u povodu Dana hidžaba organizuje prigodne programe kojima promovira hidžab i ženu muslimanku, porodicu i moralno društvo.

Prijemu su prisustvovali i svojim izlaganjima ukazali na značaj hidžaba i žene muslimanke u našem društvu, muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica, glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog Mevlida Adilović. Svojim izvedbama ilahija i recitala, prijem su upotpunile članice hora Mreže mladih Medžlisa Zenica.

– Ovaj prijem je sam po sebi svojevrsna promocija hidžaba, i priča o svakoj muslimanskoj porodici koja odgaja generacije koje će bdijeti nad čašću i dostojanstvu žene, i na taj način čuvati položaj žene koji joj je islam dodijelio. Društvo u kojem živimo danas, nije u dovoljnoj mjeri osviješteno o svrsi hidžaba i o vjerskoj obavezi muslimanke da nosi hidžab, te su žene iz javnog života danas u određenoj mjeri izložene pritisku javnosti zbog njihovog ispunjavanja svoje vjerske obaveze, a ne, kako to neki promoviraju modnog detalja kojim predstavljaju hidžab – naveli su nam iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Dodali su da su zbog navedenog Medžlis Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu, odlučili da od mnogobrojnih žena – muslimanki, koje zaslužuju priznanje za promociju moralnih, islamskih i univerzalnih vrijednosti, dodjele posebna priznanja u to ime Azri Sivro – uposlenici jedne od velikih privatnih kompanija u Zenici, te Emeli Mujanović-Kapidžija – uposlenici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je simbol borca za vjerska prava i koja svojom borbom za hidžab u vojnoj službi koji je regulisan u mnogim državama svijeta, promovira i simbol časti i dostojanstva žene.

Nakon svečanog dijela prijema, uslijedio je razgovor i druženje zvanica.

Posebnu zahvalnost za realizaciju prijema, gosti, dobitnici priznanja i zvanice iskazali su domaćinima, Zahiri Šarić – koordinatorici Odjela za brak i porodicu medžlisa i Mulaimi Omić – voditeljici Savjetovališta za brak i porodicu.

Odjel za brak i porodicu, kontinuiranim aktivnostima radi na promociji i osnaživanju porodice, te je ova aktivnost samo jedna u nizu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related