MIZ Zenica prikupio i podijelio više od 32 tone zekata na poljoprivredne proizvode

Date:

U akciji zekata na poljoprivredne proizvode koju je organizirao Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica prikupljeno je 32.550 kilograma poljoprivrednih namirnica, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Sve sakupljene namirnice uredno su evidentirane, sakupljene u sabirna mjesta džemata, te dostavljena do krajnjih korisnika.

Medžlis Zenica zahvalio je svim muslimanima i muslimankama za izdvojeni zekat na poljoprivredne proizvode čije je prikupljanje na temelju šerijatskih propisa pokrenuo Ured za zekat Rijaseta IZ-e u BiH, a medžlisi proveli u period od 5. do 19. oktobra 2020. godine.

– Također, zahvaljujemo se svim našim imamima, koordinatorima u džematima i džematskim odborima, koji su se direktno uključili u organizaciju ove uspješne i plemenite akcije. Posebno ističemo džemate Šerići, Jastrebac, Starinu, Vukotiće, Vrselje, Arnaute, Briznik, poljoprivrednika Karić Arnela i druge. Akciju na nivou MIZ Zenica koordinirala je Mulaima Omić – saopćili su iz MIZ Zenica.

Svi prikupljeni proizvodi su distribuirani u Zenici, s obzirom da medrese nisu bili u mogućnosti prihvatiti namirnice, zbog popunjenosti svojih kapaciteta.

Zekat je podijeljen sljedećim korisnicima-institucijama: Gradska narodna kuhinja Zenica (15 tona), Merhamet Zenica (kuhinja – 6,3 tona), Dom porodica – Zenica (Dom za nezbrinutu djecu – 5,7 tona), JU Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici (2,5 tona), JU Predškolski odgoj i obrazovanje – (1,5 tona) i Obdanište “Sindibad” Zenica  (1,3 tone).

– Hvala još jednom, svima koji su se odazvali akciji te tako pokazali svoju odgovornost prema propisima zekata i svakako svoju humanost i solidarnost, uz molbu dragom Bogu dž. š. da ih iz svoga obilja nagradi i da ih sačuva od svih belaja i iskušenja – poručili su iz MIZ Zenica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related