MIZ Zenica: Tribina u povodu 100 godina od rođenja Fuad-ef. Subašića

Date:

U povodu 100 godina od rođenja hafiza Fuad-ef. Subašića, bosanskohercegovačkog alima, muhaddisa i dugogodišnjeg imama u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je proveo veći dio svog radnog vijeka, održana je tribina u znak sjećanja na njegov život i djelo.

Organizator tribine bio je Medžlis Islamske zajednice Zenica, a pored mnogobrojnih poznanika, porodice i prijatelja hafiza Subašića, tribini su prisustvovali i muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević, prof. dr. Esmir Halilović te u ulozi moderatora glavni imam Jakub -ef. Salkica.

Upoznavajući prisutne sa opusom naučnog i alimskog rada hafiza Subašića, prvi se obratio prof. dr. Esmir Halilović – profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, napomenuvši da je njegov magistarski rad bio vezan za istraživanje života i djela hafiza Subašića.

Dr. Esmir je istakao da su imami poput hafiza Subašića bili insani od kojih se moglo mnogo naučiti a posebno na polju konstantnog obrazovanje jer je on nakon završetka medrese, vanredno završio fakultet, položio hifz ali se uporedo bavio i hadiskom naukom. Zatim, njegov život je svjedočio konstantno i dosljedno življenje islama u svim situacijama, kao i borbu protiv neznanja, nepravde i opresije.

Muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević je prisutnima ukazao na važnost prisjećanja i očuvanja od zaborava velikana islama i Bošnjaka kakav je bio hafiz Fuad-ef. Subašić.

– Kada govorimo o sjećanju i načinima na koji se sjećamo naših velikana, a sjećanje je ono što nas definira jer smo to što jesmo na osnovu onoga čega se sjećamo, pa ukoliko se sjećamo tamo nekih likova i ličit ćemo na njih, a ukoliko se budemo sjećali hafiza Subašića, Muhameda Seida Serdarevića, Abdulaha Serdarevića, Hasan-ef. Ljevakovića, i ličit ćemo na njih. Mi u tom smislu imamo dva krupna problema: Prvi problem je da se uopće ne sjećamo jer su iz naše kolektivne memorije potpuno izbrisane neke ličnosti koje su davale pečat, iznimno su bile značajne i bili su stubovi zajednice. Ova večerašnja tribina je nastojanje Islamske zajednice da neke ličnosti iz naše historije vratimo u našu kolektivnu memoriju. A drugi problem je nekritičko slavljenje, glorificiranje određenih epoha i određenih ličnosti. Hafiz Fuad-ef. Subašić kao i sve druge ličnosti, imali su sjajnih, vrijednih, vjerodostojnih i čestitih poteza ali su imali i mahana. Mi, ukoliko želimo napraviti iskorak moramo kritički propitati našu cjelokupnu prošlost – rekao je.

Imami zeničkog medžlisa su pred dušu rahmetli hafiza Fuad-ef. Subašića proučili dvije hatme i kraj večerašnje tribine bila je prilika za učenje hatmenske dove.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related