MIZ Zenica: U džematu Sejmen starom preko 500 godina veliki interes za mektebsku pouku

Date:

Muftijstvo zeničko iznjedrilo je veliki broj alima i upravo zbog impozantnog broja onih koji su poslije mekteba, gdje su stekli prvo znanje o islamu, potom upisali i neku od medresa u Bosni i Hercegovini i postali dio Islamske zajednice koju su u najboljem svjetlu predstavljaju širom svijeta, posjetili smo neke od džemata u Zenici i uvjerili se u kvalitetan rad imama, koji nesebično podučavaju djecu na ovom prostoru.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizator je manifestacije “Dani mekteba” koja će do kraja mjeseca biti obilježena raznim aktivnostima, a tokom koje su već održani brojni okrugli stolovi i seminari na kojima se govorilo o važnosti mekteba u odgoju djece.

Safet-ef. Husejnović iz džemata Sejmen, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica, za Preporod.info pohvalio se velikim brojem polaznika i svršenika ovog mekteba.

S ovim imamom razgovarali smo o radu s djecom ali i o samom džematu, za kojeg kaže da je jedan od najvećih na području Muftijstva zeničkog. 

– Kada sam došao u džemat Sejmen bilo je 148 upisanih polaznika i to je bio jedan od većih mekteba MIZ Zenica. El-hamdu lillah, svake godine se povećavao broj polaznika. Nekoliko godina sam učio 250 polaznika. Nakon toga, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica je donio odluku da angažuje dodatnog muallima u radu sa polaznicima mektebske pouke. Broj polaznika mekteba se povećavao, tako da smo u 2019. godini imali oko 350 upisanih polaznika. Od tog broja 60 je prvačića, 60 uči sufaru, a 120 polaznika uči u Kur’anu. Shodno novoj odluci Rijaseta da jedan muallim može učiti 90 polaznika, ove godine je angažovano tri muallima – kazao nam je ef. Husejnović.

Napominje da mu sada u radu s polaznicima pomažu kolege muallime hfz. mr. Enes Beganović, Hasan Pašalić, Elvir Haskić, kao i muallima Esma Kuršumović. Navodi i da svake godine polaznici mekteba Sejmen ostvaruju zapažene rezultate na nivou Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta.

– Naš takmičar Muhamed Gičević je u prošloj godini osvojio prvo mjesto na nivou Rijaseta u kategoriji “Kiraet – stariji uzrast”. U istoj kategoriji 2017. godini naša takmičarka Sumeja Sjerotanović je također osvojila prvo mjesto na nivou Rijaseta. Žao nam je što ove godine nije održano takmičenje, jer smo imali takmičara koji bi ostvario zavidne rezultate. Također, spomenuo bih takmičare koji su osvajali prva mjesta na nivuo Medžlisa, Muftiluka i bili učesnici na završnom takmičenju Rijaseta, Bilal Trako, Sumeja Husejnović, Kerim Šarić Ajna Škaljo – navodi Husejnović.

Naglašava da bi muallim došao do uspjeha u svom radu neophodno je da ima iskren nijet.

– Svaki put prije odlaska u mekteb muallim treba biti svjestan da djeci prenosi emanet dini-islama i podučava ih čitanju Allahove Knjige – Kur’ana. U tom radu glavni nam je cilj postizanje Allahovog zadovoljstva. Također, vrlo je bitno da djeca zavole mekteb. Muallim kroz svoj odnos prema polaznicima mekteba usađuje ljubav prema Allahu, Poslaniku, s.a.v.s., džamiji… Polaznici mekteba, a posebno mlađi, mogu osjetiti pozitivnu energiju svakog muallima. Smatram, da ako djeca zavole muallima da smo ostvarili primarni cilj u mektebu – kaže ef. Husejnović.

Ispričao je i šta ga u radu čini sretnim, te se prisjetio na dane kada je i sam kao mali išao u mekteb.

– Nekad ciljano obilazim mahale u blizini džamije kako bih susreo polaznike i poselamio se sa njima. Među djecom bude i onih koji ne pohađaju mekteb. Čuju selam, vide muallima i nakon izvjesnog vremena jedan dio djece dođe u mekteb. Najsretniji sam kad krenem na akšam i djeca pitaju: “Efendija, kad će akšam?”, znajući da trebaju ubrzo biti u svojim kućama. To me podsjeti kada sam bio mali i da u akšamsko vrijeme treba biti u svojoj kući. Hvala Bogu, veliko je interesovanje za mektebsku pouku. Svake godine imamo nekoliko srednjoškolaca koji traže da nastave ići u mekteb. Također, roditelji često pitaju da li djeca predškolskog uzrasta pohađaju mekteb – kazao je ef. Husejnović.

Dodaje da MIZ Zenice kao i džemat u kojem radi nastoji da što više obraduju i zainteresujju polaznike mekteba. Otkrio nam je i kako to rade. Ističe da su ove godine poklonili male cekere, sveske i olovke za prvačiče.

– Muallim najbolje zna stanje polaznika mekteba i prati njihov rad. Kod djece koje imaju poteškoća u učenju dodatno posvećujem pažnju. Mislim da je najbitnije razviti želju, ljubav prema Kur’anu i djeca će sigurno savladati predviđeno gradivo. Nadarenoj djeci preporučujem pohađanje sekcije hifza. Imamo znatan broj djece koja znaju džuz ‘Amme, Tebareke…Vrlo je bitno uspostaviti komunikaciju sa roditeljima. Ako su roditelji zainteresovani i imamo želju djece, onda je uspjeh neizostavan – istakao je Husejnović.

Govoreći o džematu Sejmen, kazao je da je on jedan od gradskih, mahalskih džemata koji datira preko 500 stotina godina. Džemat ima preko 1.000 članova i ubraja se u jedan od većih džemata na području Medžlisa Zenica.

– Oblici vjersko odgojno-obrazovnog rada su zastupljeni sa svim uzrastima. Spomenuli smo rad sa polaznicima mektepske pouke. Također, aktivnosti sa omladinom se manifestuju kroz druženja i neposredni kontakt sa ovom populacijom. Posebna pažnja se posvećuje radu sa ženama. One imaju posebne halke Kur'ana koje se koriste za upoznavanje sa ostalim problemima specifičnim za ovu populaciju. Osim nabrojanih aktivnosti postoje i druge kao što su mukabela polaznika mektebske nastave u toku ramazana, halke Kur'ana za muškarce, kurs sufare za odrasle osobe, sekcija hifza, kurs sufare za studente i odrasle, organizovanje prigodnih predavanja, a posebno u toku mjeseca ramazana – priča ef. Husejnović.

Ističe kako polaznici mekteba predstavljaju veliki emanet prema kojem se treba nositi odgovorno.

– Najbitnije je da budemo iskreni u radu sa djecom i uspjeh će sigurno doći. Na kraju, neka nam bude mubarek nova mektepska godina – kaže ef. Safet Husejnović.

Husejnović je rođen 4. augusta 1972. godine u Šerićima – Zenica. Gazi Husrev-begovu medresu je završio1990. godine, dodiplomski studij 2001. na Fakultetu islamskog prava na Univerzitetu u Jordanu, a postdiplomski studij 2009. na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Godine 2014. uspješno odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom “Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa” na Fakultetu islamskih nauka.

Imamsku i muallimsku dužnost je do sada obavljao u džematima Topčić Polje i Tgovišće, a u džematu Sejmen, gdje trenutno obavlja dužnost imama, hatiba i muallima, na službi je od avgusta 2001. godine.

Muhaffiz je 19 mladih hafiza, a među njima su hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, hfz. prof. Nijaz Aganhodžić, hfz. prof. Edisa Aganhodžić, hfz. Amir ef. Kaknjo, Husejn Šerkavi, hfz. Muhamed ef. Džerahović, hfz. Ishak ef. Efendić, hfz. Almir Dračo, hfz. Halima Ljutić, hfz. Eldina Imamović, hfz. Alem ef. Rihić i drugi.  Dobitnik je Plakete prvog hafiza na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, a 2010. i 2014. je proglašavan za najboljeg muallima na području MIZ Zenica. Dobitnik je “Priznanja Muftisjtva zeničkog za doprinos u radu”.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related